Acasă Social Val de cutremure în România: Explicațiile unui seismolog din R. Moldova

Val de cutremure în România: Explicațiile unui seismolog din R. Moldova

0

Ieri dimineață, în mai puțin de șase ore, în România s-au produs opt cutremure. Mișcările tectonice au fost înregistrate în trei zone seismice: Vrancea, Făgăraș-Câmpulung și Muntenia. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter și s-a produs în Vrancea. Experții din Moldova spun însă că acestea sunt cutremure de suprafață și nu prezenta pericol pentru țara noastră, transmite SafeNews.md cu referire la Tv6.md.

În țara vecină, miercuri, s-au produs tocmai opt cutremure! Cinci dintre acestea au avut loc în zona seismică Făgăraş-Câmpulung, a doua cea mai puternică după zona Vrancea, care se află la o distanță mai mare de Moldova și nu afectează în mod semnificativ țara noastră, ne-a explicat șeful Centrului de Monitorizare Seismică a Institutului de Geologie și Seismologie din Moldova.

Iion Ilieş, șeful Centrului de Monitorizare Seismică a Institutului de Geologie și Seismologie din Moldova: „Cea mai periculoasă zonă seismică pentru noi este zona centrală Vrancea, unde cutremurele se produc la adâncimi de până la 200 km. 

Seismele de suprafață, însă, din această regiune nu influențează asupra regiunii Vrancea și, deci, nu trebuie să ne așteptăm ca mișcările tectonice care se produc aici să influențeze cumva și să contribuie la cutremurele din Vrancea”.

Asta înseamnă că niciun pericol nu-i paște pe cetățenii Republicii Moldova, a mai precizat seismologul. Mai mult, ultimele cutremure de peste Prut au fost superficiale și s-au produs la o adâncime de cel mult 2-3 kilometri.

Totuși, recent, unul dintre cele mai puternice seisme a avut loc în zona Vrancea, unde s-a înregistrat o magnitudine de 3,8 grade pe scara Richter. Iar cele mai slabe cutremure au fost în zonele Făgăraş-Câmpulung și Muntenia, acolo unde magnitudinea a depășit cu puțin 2 grade.

Amintim că, ultimele cutremure care au fost resimțite în Moldova s-au produs anul trecut, în data de 31 ianuarie și 24 aprilie. Puterea acestora a fost de 5 grade pe scara Richter.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.