Acasă Justiţie Un nou câștig de cauză pentru președinta Curții Constițuționale

Un nou câștig de cauză pentru președinta Curții Constițuționale

0

Un nou câștig de cauză pentru președinta Curții Constițuționale, Domnica Manole. Curtea Supremă de Justiție a admis cererea de revizuire a cazului privind eliberarea sa ilegală din funcție în perioada când era judecătoare la Curtea de Apel.

Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia din 19 noiembrie 2018, prin care i-a fost respinsă solicitarea de a-i da dreptate că a fost dată afară de la muncă ilegal, în perioada când Domnica Manole era judecătoare la Curtea de Apel, scrie tv8.md. 

„Noi acum trebuie să revizuim cerințele, anularea Consiliului Superior a Magistraturii privind eliberarea mea din funcție, restabilirea mea ca judecător la Curtea de Apel, încasarea salariului pentru perioada lipsirii forțate pe o perioadă de trei ani până la 16 august si numirea ca Judecător a Curții Constituționale”.

În solicitarea inițială de revizuire a cauzei, Domnica Manole a cerut și 100.000 de euro drept prejudiciu moral pentru că a fost dată afară. 

„De fapt, trebuie să-mi restabilească, să zicem noi, imaginea mea și numele meu public, să constate că eu am fost eliberată ilegal din funcție. Și am fost supusă așa cum a constatat și Consiliul Europei. Am fost un judecător care am fost persecutată pe motive politice”, a declarat Domnica Manole. 

Domnica Manole spune că mai are pe rol la Curtea Supremă de Justiție un dosar pentru că a fost cercetată ilegal de procurori. În acest caz, magistrata ar urma să primească 800.000 de lei drept daune morale. 

Amintim că Domnica Manole, pe când deținea funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău, a obligat Comisia Electorală Centrală, printr-o hotărâre judecătorească, să organizeze un referendum cu privire la modificarea Constituției, susținut de Platforma Demnitate și Adevăr. Opoziția își dorea revenirea la alegerile prezidențiale directe, reducerea numărului deputaților și lipsirea acestora de imunitate parlamentară. Procurorii au acuzat-o pe Domnica Manole că ar fi luat o decizie nedreaptă și că hotărârea judecătorească a fost scrisă de Andrei Năstase, liderul de atunci al Platformei DA.

Dosarul a ajuns în instanță abia în 2018, iar în iulie 2019, procurorul Eugeniu Rurac a renunțat la acuzațiile împotriva Domnicăi Manole, motivând că acestea nu au fost confirmate prin probe. Ca urmare, Manole a fost achitată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.