Acasă Social Un moldovean stabilit în Elveția a alergat 5.000 km în 366 de...

Un moldovean stabilit în Elveția a alergat 5.000 km în 366 de zile

0

Un moldovean stabilit în Elveția a reușit o performanță unică în 2020 – a alergat zilnic câte 5 km, pentru ca, la final de an, să atingă o bornă monumentală, de 5.000 de km. Nici pandemia nu l-a oprit. Chiar și atunci când era infectat cu COVID, el făcea distanța zilnică prin apartamentul în care a stat izolat. Radu Budan a început să alerge acum 15 ani. Înainte de pandemie, s-a antrenat pentru faimosul maraton de 10 zile de la New-York, pe care l-a așteptat un deceniu. Virusul i-a dat însă, planul peste cap. Pentru a nu-și irosi lunile de antrenamente, Radu și-a propus o altă provocare: să atingă într-un an distanța cea mai mare de la o competiție de alergat – 5.000 de km, transmite SafeNews.md cu referire la Jurnal.md.

„Când am văzut că se închid toate granițele, că toate lucrurile merg așa cum merg în lume, mi-am dat seama că s-a anulat alergarea mea, dar eu, fiindcă am început așa performanță, am văzut câți km se adună. Respectiv am spus: uite, lor li se dă 5000 de km să facă maxim în 52 de zile. Hai să văd, eu pot timp de un an să acopăr distanța asta”, a relatat Radu Budan.

5 km a fost distanța minimă pe care alergătorul și-a propus să o parcurgă zilnic. Când au fost introduse restricțiile din cauza COVID, atletul a alergat o lună printr-un depozit din Elveția, iar când a revenit la Chișinău, aflându-se în izolare după infectarea cu COVID, a făcut ture prin apartament.

„În apartament am măsurat distanța dintre punctele cele mai depărtate, și era 11,5 m și jumătate. Și în acei 11,5 m am alergat dus-întors, câte 206 cercuri, ceva de genul acesta”.

Radu este un adept al modului sănătos de viață. Face yoga, este vegetarian, iar în Elveția lucrează la o fabrică de produse vegane, care impune și niște condiții de angajare pe măsură.

„În fabrica aceasta se angajează doar persoane care: practică yoga sau meditația și trebuie să fii cel puțin vegetarian. Dacă nu, nu poți să te angajezi”, a relatat protagonistul nostru.

Astăzi, Radu Budan a împlinit un an și 32 de zile de când aleargă zilnic. El vrea să atingă borna de o mie de zile, adică vreo trei ani de alergări.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.