Acasă Economic Un miliard în minus în 6 ani: Tendințele de pe o piață...

Un miliard în minus în 6 ani: Tendințele de pe o piață de 6 miliarde lei

0

În anul 2020, volumul total al veniturilor în sectorul comunicaţiilor electronice (telefonie mobilă, Internet mobil, telefonie fixă, Internet fix, retransmisie a programelor audiovizuale, alte activităţi în domeniul comunicaţiilor electronice) a înregistrat, în raport cu anul 2019, o scădere de 231,7 milioane lei (-3,8%) şi a însumat 5,94 miliarde lei.

Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), este cincilea an consecutiv când se atestă aceleași tendințe: recesiunea piețelor de telefonie mobilă, telefonie fixă, transmisie și retransmisie a programelor audiovizuale, pe fundalul creșterii rapide a piețelor de acces la Internet mobil și la Internet fix, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.

În șase ani veniturile au scăzut cu circa un miliard

Volumul total al veniturilor în acest sector în 2020 a constituit 5,94 miliarde de lei, înregistrând o scădere de 231,7 milioane lei (-3,8%) față de anul 2019. Cifra este cu circa un miliard de lei mai mică decât în anul 2015, arată datele ANRCETI, analizate de Mold-street.com.

Cea mai abruptă scădere a fost la serviciile de telefonie fixă – de circa trei ori: de la peste un miliard de lei în 2015 la doar 380 milioane lei în 2020.

Potrivit raportului ANRCETI, vânzările pe piaţa de telefonie mobilă au scăzut în 2020 cu 6,3% și au alcătuit aproape 2,95 miliarde lei, cele de pe piaţa de telefonie fixă s-au micșorat cu 14,4% şi au constituit circa 380 milioane lei, veniturile din vânzarea serviciilor de transmisie şi retransmisie a programelor audiovizuale s-au redus cu 5,1% şi au însumat 283,3 milioane lei, iar a serviciilor de Internet mobil dedicat (prin modemuri/carduri/USB) – cu 1,9% şi au alcătuit 235,4 milioane lei.

În același timp, veniturile provenite din vânzarea serviciilor de acces la Internet fix au sporit cu 1,6% și au însumat peste 1,38 miliarde lei, iar cele obținute din vânzarea altor servicii de comunicații electronice au crescut cu 4,1% şi au totalizat 714,8 milioane lei.

Internetul bate telefonia

În comparație cu anul 2019, structura pieței de comunicaţii electronice, în funcție de venituri, a suferit schimbări neesențiale. Ponderea veniturilor din serviciile de acces la Internet fix a crescut de la 22,1% la 23,3%, a veniturilor din serviciile de acces la Internet mobil dedicat – de la 3,9% la 4%, a celor din retransmisia programelor audiovizuale – a rămas cu aceeași pondere de 4,8%.

În același timp, ponderea veniturilor obținute din serviciile de telefonie mobilă a scăzut de la 50,9% la 49,5%, a veniturilor din serviciile de telefonie fixă s-a redus de la 7,2% la 6,4%, iar a veniturilor din alte activităţi în domeniul CE – de la 11,1% la 12%.

Datele statistice arată, că în perioada de raportare, ca și în anii precedenți, cel mai semnificativ venit mediu lunar per utilizator (ARPU) – de 166,6 lei – a fost înregistrat pe piaţa serviciilor de acces la Internet fix.

Pe piaţa accesului la Internet mobil dedicat acest indicator a fost de 91,7 lei, pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă – de 71,4 lei, pe piaţa serviciilor de televiziune (TV) contra plată – de 44,2 lei, iar pe piața serviciilor de telefonie fixă – doar 30 lei (de două ori mai puțin ca în 2016).

Cine face jocurile

Trei companii de telecomunicații dețin o cotă de 78% din piața serviciilor de comunicații electronice (telefonie mobilă, Internet mobil, telefonie fixă, Internet fix, retransmisie a programelor audiovizuale, alte activități în domeniul comunicațiilor electronice).

Astfel, în 2020, cel mai mare volum de vânzări a fost realizat de către Orange Moldova – 2.116 milioane lei sau 35,6% din totalul veniturilor înregistrate în sectorul comunicațiilor electronice.

Vânzările realizate de Moldtelecom (deținut de stat) au constituit 1.594 milioane lei sau 26,8% din total, iar cele ale Moldcell (care din 2020 are un nou proprietar – CG Corp Global din Nepal) au însumat 944 milioane lei sau 15,9% din total.

Ceilalţi furnizori au realizat un volum cumulativ de vânzări de 1.287 milioane lei sau circa 21,7% din total. Aici cel mai important jucător este grupul Starnet/TV Box (controlat de familia lui Alexandru Machedon) cu o cotă de circa 6% din piață. 

Potrivit estimărilor ANRCETI, tendințele pieței serviciilor de comunicații electronice se vor menține și în următorii ani.

Piața serviciilor de acces la Internet mobil și la Internet fix rămân a fi cele mai dinamice piețe ale acestui sector, trendul ascendent al acestora fiind stimulat de sporirea gradului de influență asupra vieții cotidiene a cetățenilor, intensificarea concurenței pe aceste piețe, dar și de ofertele mai avantajoase pentru utilizatori.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.