Acasă Social Un expert critică reforma SIS: Oferă puteri practic nelimitate

Un expert critică reforma SIS: Oferă puteri practic nelimitate

0

Expertul în domeniul drepturilor omului (protecţia vieţii private) Sergiu Bozianu a criticat proiectele de lege privind Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), examinate, marţi, în cadrul unei dezbateri în preajma discutării lor în parlament.

Potrivit Infotag, expertul consideră că aceste proiecte îi conferă serviciului atribuţii practic nelimitate.

„Da, nu putem spune că nu este nevoie de modernizare, de eficientizare a SIS. Înţelegem situaţia instabilă din regiune. Dar drepturile omului se aplică şi în timp de război, nimeni nu anulează acţiunea convenţiilor internaţionale.

Iar Moldova nu ar trebui să treacă sub sloganul că situaţia de război din regiune ne permite să acordăm doar drepturi (SIS – „I.”).

Am citit de mai multe ori textul proiectului de lege privind activităţile de contrainformaţii şi informaţii externe şi se vorbeşte doar despre drepturile SIS. Nu există nimic despre responsabilitate, restricţii, garanţii ale drepturilor omului”, a spus Bozianu.

Expertul nu înţelege de ce Moldova „încearcă să calce pe aceeaşi greblă” din trecut, de acum câţiva ani (de pe vremea „statului capturat” – „I.”).

Totodată, consideră că proiectele propuse acum sunt „mult mai” „invazive” în intimitate.

Proiectele de lege privind Serviciul de informaţii şi securitate, cu privire la statutul de ofiţer SIS şi privind activităţile de contrainformaţii elaborate de deputaţi PAS au fost transmise Comisiei de la Veneţia.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.