Acasă Politic Un deputat român cere ca lui Ion Chicu să-i fie retrasă cetățenia...

Un deputat român cere ca lui Ion Chicu să-i fie retrasă cetățenia română

0

Un deputat în Parlamentul României cere autorităților abilitate să îi retragă cetățenia română premierului R. Moldova, Ion Chicu, după declarațiile dure la adresa europarlamentarului Siegfried Mureșan. Mai exact, e vorba de Constantin Codreanu, care spune că trebuie regândită din temelii întreaga relație cu Guvernul de la Chișinău și promite că va depune o cerere la ANC, scrie Agora.

„Supărările lui Chicu cu privire la afirmațiile unui europarlamentar român, transformate în pretext pentru a ataca România, sunt inacceptabile. Nu contează nici numele respectivului membru al Parlamentului European, nici afirmațiile făcute. Ceea ce contează este că premierul moldovean nu s-a limitat la a-l ataca pe acesta și a-i reproșa lipsa lucrurilor bune făcute pentru România. În privat, poate spune orice despre oricine. Este inadmisibil pentru un premier să reacționeze oficial în acest mod oricât de deranjat ar fi fost pentru că ele implică poziția întregului stat. Ca cetățean român și ca parlamentar al României le solicit autorităților abilitate să îi retragă cetățenia română lui Ion Chicu în conformitate cu articolul 25 al Legii 21/1991 a cetățeniei române, alin. 1., lit. a: „cetățenia română se poate retrage persoanei care, aflată în străinătate, săvârșește fapte deosebit de grave prin care vatămă interesele statului român sau lezează prestigiul României”. Declarația războinică a premierului este echivalentul unei fapte ce lezează prestigiul României. Voi trimite, luni, o cerere în acest sens Autorității Naționale pentru Cetățenie”, a scrie Codreanu pe blogul său.

La fel, deputatul din partea diasporei române în Parlamentul de la București spune că trebuie regândită din temelii întreaga relație cu Guvernul de la Chișinău.

„Apreciez ca oportună reacția Ministerului Afacerilor Externe și convocarea ambasadorului R. Moldova la București în acest sens (m-aș bucura ca MAE să fie la fel de ferm și în relațiile cu alte state). Dar nu este suficient. Trebuie regândită din temelii întreaga relație cu Guvernul de la Chișinău. Este a doua palmă dată României, în ultima perioadă, după „ceremonia” organizată sub un pod la sosirea convoiului cu materiale sanitare donate de România. Am pledat mereu pentru sprijin acordat direct în comunitățile locale. Dacă tot spunem că suntem preocupați de bunăstarea cetățenilor R. Moldova, trebuie să ne comportăm ca atare. Avem un Departament pentru Relația cu Republica Moldova în cadrul Guvernului care poate gestiona cu succes orice ajutor financiar și material pe care Bucureștiul să îl ofere Chișinăului pe viitor”, a mai scris deputatul.

Amintim că, la 22 mai, după ce europarlamentarul Siegfried Mureșan a criticat felul în care Guvernul de la Chișinău, condus de Ion Chicu, gestionează pandemia de COVID-19 și a apreciat fostul Guvern Sandu ca fiind cel mai eficient, premierul a răspuns cu replici dure. „Ratați, nimic în viață și în țară n-ați realizat”, a scris șeful Executivului de la Chișinău într-un mesaj online.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.