Acasă Extern Un bebeluș afgan a fost regăsit de familie la aproape 6 luni

Un bebeluș afgan a fost regăsit de familie la aproape 6 luni

0

Un bebeluș, predat unui soldat peste un zid al aeroportului din Kabul în haosul evacuării din Afganistan din zilele de după ce talibanii au preluat controlul țării, a fost reunit cu familia sa la aproape o jumătate de an după ce părinții îi pierduseră urma.

Băiețelul, pe nume Sohail Ahmadi, avea două luni când a fost pierdut pe aeroportul din capitala afgană, transmite SafeNews.md cu referire la libertatea.ro.

Totul s-a întâmplat pe 19 august, când mii de oameni luaseră cu asalt aeroportul încercând să plece din Afganistanul căzut din nou în mâinile talibanilor.

Hamid Safi, un taximetrist în vârstă de 29 de ani, a fost cel care l-a găsit atunci și l-a dus acasă pentru a-l crește ca și cum ar fi copilul lui.

Bebelușul a fost localizat recent în Kabul după ce jurnaliștii Reuters au publicat povestea lui în luna noiembrie.

Au urmat mai bine de șapte săptămâni de negocieri și solicitări pentru ca în cele din urmă, Safi să predea copilul rudelor sale din Kabul.

Ele vor încerca acum să-l reunească cu părinții și frații lui care au ajuns în Statele Unite după evacuarea din Afganistan.

Cum a fost pierdut copilul pe aeroportul din Kabul Tatăl copilului, Mirza Ali Ahmadi, care lucrase ca agent de securitate la ambasada SUA, și mama Suraya se temeau că băiatul va avea de suferit din cauza haosului de pe aeroport, pe măsură ce se apropiau de porți, încercând să prindă un zbor spre Statele Unite.

În disperarea din acele momente, Ahmadi și-a predat copilul peste zidul aeroportului unui soldat despre care credea că ar fi american.

Bărbatul estima că în curând va ajunge și el în aeroport, pentru că se afla la cinci metri de intrare, și că își va recupera copilul, dar chiar atunci forțele talibane au împins mulțimea înapoi.

Astfel, a mai trecut o jumătate de oră până când Ahmadi, soția sa și ceilalți patru copii ai lor au putut să intre în aeroport și au constatat că mezinul este de negăsit.

Niște oficiali i-au spus că probabil bebelușul a fost scos din țară separat și că se vor reuni mai târziu.

Ulterior, familia a fost evacuată și a ajuns la o bază militară din Texas și luni întregi părinții nu au aflat nimic despre băiețel. 

Singur pe aeroport Copilul fusese găsit de taximetrist care reușise să se strecoare în aeroport după ce însoțise familia fratelui său care urma să fie evacuată.

Sohail era pe jos, singur și plângea.

Tânărul spune că a încercat fără succes să găsească familia copilului, după care a decis să-l ducă acasă.

Tată a trei fete, bărbatul a povestit că înainte să moară, mama lui își dorea un nepot, astfel că el a hotărât să păstreze copilul.

”Dacă familia sa este găsită, îl voi da. Dacă nu, îl voi creşte eu”, a declarat el în luna noiembrie pentru Reuters.

L-a numit Mohammad Abed și l-a integrat în scurt timp în propria familie.

După ce Reuters a scris despre dispariția copilului, unii dintre vecinii lui Hamid Safi l-au recunoscut pe băiat și au postat comentarii despre locul în care se află.

Atunci tatăl copilului le-a rugat pe rudele sale rămase în Afganistan să-l caute pe Safi și să-l aducă pe copil înapoi la familia sa.

Familia bebelușului a cerut ajutor de la Crucea Roșie, care se ocupă de reunirea persoanelor despărțite din cauza crizelor internaționale, fără succes însă.

Rămas fără opțiuni, bunicul copilului a contactat poliția locală a talibanilor pentru a raporta o răpire.

Taximetristul a declarat pentru Reuters că a avut grijă de copil și nu l-a răpit. În cele din urmă, cele două părți au ajuns la un acord în care familia copilului a promis să-l despăgubească pe Safi cu aproximativ 950 de dolari pentru cheltuielile din cele cinci luni în care a avut grijă de bebeluș.

Astfel, copilul a fost predat rudelor sale din Afganistan, iar părinții, aflați în SUA au asistat printr-un apel video la momentul reunirii.

Ei trăiesc acum într-un apartament din Michigan și speră că Sohail va ajunge în curând alături de ei.

Cazul atrage atenția asupra situației dificile a multor părinți separați de copiii lor în timpul efortului grăbit de evacuare în contextul retragerii forțelor americane din Afganistan din vara anului trecut.

Într-un alt caz cu final fericit, o fetiță a fost reunită cu familia ei după ce a fost ridicată de un soldat peste un gard de sârmă a aeroportul din Kabul.

Bebelușul a ajuns în orașul american Phoenix, alături de părinții săi.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.