Acasă Comunicate de presă ULTIMA ORĂ! Un nou dosar penal pe numele lui PLATON: Ar fi...

ULTIMA ORĂ! Un nou dosar penal pe numele lui PLATON: Ar fi organizat un „grup criminal” pentru a devaliza Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule

0

Procuratura Anticorupție informează opinia publică că, instrumentează o cauză penală pornită pe faptul abuzului de serviciu (art. 335 din Codul penal) săvârșit de către ex-factorii de decizie ai Asociației Obștești „Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule din Moldova (în continuare AO„BNAA”), pentru gestionarea frauduloasă a fondurile de garanție ale biroului, urmată de dobândirea ilicită prin escrocherie a bunurilor AO„BNAA”, săvârșită de un grup criminal organizat și în proporții deosebit de mari (art. 46, art. 190 alin.(5) din Codul penal), care au cauzat daune materiale în proporții deosebit de mari proprietarului  AO ”BNAA”, în interesul unui grup criminal organizat (art. 46, art. 196 alin.(4) din  Codul penal).

Prin urmare, procurorii au constatat că, în perioada anilor 2014-2015, grupul criminal organizat, condus de Veaceslav Platon, prin intermediul multiplelor persoane de încredere atât identificate, cât și neidentificate la moment de către organul de urmărire penală, cetățeni ai Republicii Moldova și Ucraina, care reprezentau mai multe entități juridice cu formă diferită de organizare, urmărind scopul însușirii în proporții deosebit de mari a bunurilor AO„BNAA”, s-au organizat în prealabil pentru a dobândit prin escrocherie, cu folosirea documentelor false, a mijloacelor financiare aflate la conturile AO „BNAA”, deschise în instituțiile financiare BC ”Moldova-Agroindbank” SA și BC ”Moldindconbank” SA, astfel cauzând biroului daune materiale, în sumă totală de 19 556 095 lei.
Remarcăm că, în rezultatul măsurilor întreprinse, AO „BNAA” i-a fost reparat parțial prejudiciul material cauzat,  în sumă de circa6 milioane lei.  

Subsecvent, informăm că, la demersul procurorilor anticorupție, în scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat, cu autorizarea judecătorilor de instrucție , a fost aplicat sechestru asupra bunurilor mobile și imobile, în valoare totală de circa 8 milioane lei.
Totodată, ținând cont de probele administrate în cadrul cauzei penale enunțate, la 01.12.2021, procurorii anticorupție l-au pus sub învinuire în contumacie pe Platon Veaceslav, fiindu-i incriminate 3 capete de acuzare, după cum urmează:
–    190 alin. (5) din Codul penal (Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari);
–    196 alin. (4) din Codul penal ( Cauzarea de daune materiale în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere);
–    art. 361 alin. (2) lit. b) și d) din Codul penal (Confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false).
Menționăm că, toate capetele de învinuire incriminate cetățeanului Veaceslav Platon au fost săvârșite de către un grup criminal organizat, unde acesta avea calitatea de autor și organizator.
Prin urmare, la 02.12.2021, procurorii au dispus inițierea investigațiilor în vederea căutării învinuitului și concomitent au înaintat în instanța de judecată demersul privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 zile, în privința lui Veaceslav Platon.
În cadrul urmării penale se întreprind un complex de acțiuni de urmărire penală în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cauzei, în vederea realizării unei anchete complete și obiective, în scopul restituirii prejudiciului cauzat și atragerii la răspundere penală a persoanelor implicate în săvârșirea infracțiunilor incriminate.
Despre acțiunile întreprinse și soluția emisă pe caz, Procuratura Anticorupție va informa opinia publică, revenind cu informații suplimentare.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.