Acasă Istorii din spatele culisei ULTIMA ORĂ! Procuratura Bălți: Pe numele lui Sergiu Fîntîna, pornită o cauză...

ULTIMA ORĂ! Procuratura Bălți: Pe numele lui Sergiu Fîntîna, pornită o cauză penală

0

Consumul de alcool la volan este cauza multor accidente rutiere, soldate cu decese atât în Republica Moldova , cât și în alte țări. În ultima perioadă, asistăm la multe situații în care șoferii în stare de ebrietate își pun viața în pericol. Și nu doar a lor, ci și a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic, transmite SafeNews.md cu referire la nordnews.md.

Și mai grav este atunci când cei prinși băuți la volan sunt celebrități sau funcționari publici, care prin exemplul său, influențează negativ asupra percepției realității în privința consumului de alcool la volan.

Așa este și în cazul lui Sergiu Fîntîna, care din 30 noiembrie 2019, este președinte al raionului Fălești. Jurnaliștii NordNews l-au surprins pe Fîntîna de două ori că s-ar fi urcat băut la volanul automobilului de serviciu cu numere guvernamentale – RM A 138.

În primul caz, Sergiu Fîntîna a scăpat basma curată, după ce, în seara zilei de 24 noiembrie, atunci când și-a sărbătorit ziua de naștere, s-ar fi urcat băut la volanul automobilului de serviciu. Atunci, Inspectoratul de Poliție Fălești a declarat că „nu poate demonstra vinovăția acestuia”, chiar dacă echipa de filmare a simțit un miros puternic de alcool în habitaclul mașinii.

Nici după patru luni de la incident, Sergiu Fîntîna urcă iarăși în stare de ebrietate la volanul mașinii de serviciu cu numere guvernamentale – RM A 138. De această dată, cu mai puțin noroc. În seara zilei de 19 martie, în prima vinere a Postului mare, chiar în centrul orașului Bălți, în urma sesizării făcute de reporterii NordNews, Fîntîna este tras pe dreapta de polițiștii de patrulare. Acesta refuză testarea alcoolscopică la fața locului, dar este condus de polițiști la Spitalul Clinic Bălți, unde i-au fost prelevate probele biologice. 

Jurnaliștii NordNews n-au avut acces la sala de prelevare a probelor, iar Sergiu Fîntîna a părăsit instituția, fiind scos pe ușa din spate, doar pentru a evita să dea ochii cu presa.

Potrivit poliției, conform rezultatelor aparatului drager, în aerul expirat al alesului local s-a înregistrat o concentrație de alcool de 0,36 mg/l. Totodată, pe numele președintelui raionului Fălești, Sergiu Fîntîna a fost pornită o cauză penală.

„A fost pornită o cauză penală pe numele președintelui raionului Fălești, Sergiu Fîntînă pe faptul conducerii mijlocului de transport în stare de ebrietate. Ce ține de probe, în dependență de rezultatele probelor biologice a sângelui, acesta va fi tras la răspundere.Sancțiunea prevede în mod obligatoriu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport”, a declarat pentru NordNews, Alexandru Celac, adjunct al procurorului-şef, Procuratura mun. Bălți.

Am încercat și astăzi să obținem un comentariu de la Sergiu Fîntîna, dar acesta nu a răspuns la telefon. Chiar dacă au trecut patru zile de la incident, nici Sergiu Fîntîna, nici ministrul de Interne, Pavel Voicu nu au venit cu vreo reacție la subiect.

Redacția NordNews a analizat fenomenul consumului alcoolui la volan în rândul demnitarilor publici din alte țări. În urma unui simplu exercițiu de research pe Google, putem observa că într-un stat civilizat în care buchia legii este respectată, demnitarii publici care au fost prinși băuți la volanul automobilului și-au dat demisia de onoare din funcția pe care o dețineau.

De exemplu, prefectul județului Iași, Romeo Olteanu, și-a dat demisia de onoare, la cererea ministrului de Interne, Gabriel Oprea, după ce prefectul a fost prins băut la volan. Un alt exemplu ar fi și cazul lui Valeriu Lupu, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor din România, care a demisionat din funcție după ce a fost prins beat la volan . Un alt demnitar, o altă demisie. Este vorba de ministrul suedez, Aida Hadzialic, care în 2016 a renunțat la funcția pe care o deținea, imediat după ce a fost prinsă în stare de ebrietate la volan. Tot aici, putem menționa și cazul primarului din orașul Kalachinsk, regiunea Omsk, care și-a dat demisia acum patru luni după ce a fost prins de oamenii legii în stare de ebrietate la volanul automobilului.

În această ordine de idei, redacția NordNews, se întreabă retoric, oare va demisiona din funcția de președinte de raion, Sergiu Fîntîna?

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.