Acasă Justiţie ULTIMA ORĂ! DOC // Tamara Chișca-Doneva suspendată din funcția de președinte interimar...

ULTIMA ORĂ! DOC // Tamara Chișca-Doneva suspendată din funcția de președinte interimar al CSJ. Cine va deține funcția

0

Tamara Chișca-Doneva a fost suspendată din funcția de președinte interimar al Curții Supreme de Justiție, iar începând de astăzi această funcție va fi deținută de către magistratul Vladimir Timofti, după ce a fost desemnat în funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii. Un ordin în acest sens a fost semnat de președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.

Numirea a avut loc după ce la sfârșitul lunii septembrie, Parlamentul a votat în lectură finală, un proiecte de lege care prevede că președintele CSJ, la fel ca și vicepreședinții, vor fi desemnați în funcții de către membrii CSM.

Chișca-Doneva a fost desemnată pentru exercitarea interimatului funcției de președint al CSJ, din data de 16 Martie curent.

Dânsa a făcut parte din completul de judecători ce a luat decizia finală în cazul „Gemenii” și a dus la obligarea statului de către CtEDO să achite prejudicii de până la 3,6 mln. de euro.

Vladimir Timofti a mai asigurat interimatul funcției de președinte CSJ în 2019, după demisia lui Ion Druță, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită.

Timofti a obținut licența în drept la Moscova și activează în sistem din anul 1992. Din 2003, activează la CSJ.

Până acum, președintele interimar al Curții Supreme de Justiției era desemnat în funcție de vârstă. În aceste condiții, autorii proiectului consideră că vârsta, ca unicul criteriul de eligibilitate pentru atribuirea ex-jure a calității de interimar în exercițiul atribuțiilor administrative în CSJ, reprezintă, în esență, o înlăturare defectuoasă a CSM de la exercitarea atribuțiilor statutare.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.