Acasă Istorii din spatele culisei ULTIMA ORĂ! DOC // Contractul SECRET dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost...

ULTIMA ORĂ! DOC // Contractul SECRET dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost făcut PUBLIC. Ceban: „Pune în pericol securitatea energetică a țării”

0

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, anunță că a inițiat o anchetă internă la Moldovagaz după ce contractul cu Gazprom a fost scurs în presă. Acesta susține că „scurgerea de informații care constituie un secret comercial pune în pericol îndeplinirea obligațiilor contractuale dintre SA Moldovagaz și PJSC Gazprom și securitatea energetică a țării în ansamblu”.

„Publicarea în presă poate încălca principiul furnizării neîntrerupte de gaze a Republicii Moldova.
În calitate de președinte al consiliului de administrație al companiei Moldovagaz, declar că voi face imediat recurs la Procuratura Generală cu cerere oficială de aducere în fața justiției a celor responsabili. În paralel, departamentul de protecție corporativă al întreprinderii va efectua o anchetă internă, ale cărei rezultate vor fi transmise și procurorilor”, a scris Ceban.

Contractul a fost publicat de anticorupție.md, după ce l-au primit pe adresa de email. Aceștia scriu că reprezentanți ai Guvernului au refuzat să comenteze, dar nu au infirmat veridicitatea documentului. În document este prezentată formula de calcul a gazului ce urmează a fi livrat Republicii Moldova, volumul contractat, costurile de tranzit pe teritoriul Ucrainei și condițiile în care contractul poate fi reziliat.

560541934-D-19-21 by SafeNews

Potrivit documentului, anual, până la sfârșitul lui septembrie 2026, Gazprom se obligă să livreze iar Moldovagaz se obligă să cumpere o cantitate de 3,3 miliarde metri cubi de gaze anual. Dintre acestea 1,24 miliarde urmează a fi livrate pe malul drept al Nistrului iar 2,06 miliarde urmează să ajungă la Tiraspoltransgaz.

Acordul presupune că Moldovagaz se obligă să plătească livrările de gaz față de Tiraspoltransgaz. Formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, presupune ca 30 la sută din preț să fie raportat la prețul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda în ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare.

Așa cum prețul pe bursele europene, inclusiv pe platform TTF este raportat la puterea de ardere, adică în calorii, în formulă este indicat și cum se transformă gigacaloriile în metri cubi. Astfel, 10,37 kwt/oră echivalează cu un metru cub de gaze. Alte 70 la sută din prețul „ de iarnă” sunt calculate conform punctului 3.2 din acordul din 2006. Acesta nu este indicat în anexă, însă, din câte se știe, este format din prețurile Platts a unui mix de produse petroliere precum benzina, motorina sau păcura. În perioada de vară, din aprilie până în septembrie, formula se inversează. Adică 30 la sută din preț este calculate în baza prețului mixului de produse petroliere iar 70 la sută, în baza prețului de piață.

Anexa arată și cazurile în care contractual poate fi reziliat. Acest lucru poate să se întâmple în cazul în care la dat de 1 mai a anului curent nu va fi încheiat un acord privind reglementarea datoriei vechi a Moldovagaz față de Gazprom și Factoring Finance. Este vorba despre datoria, care urmează a fi supusă în viitorul apropiat unui audit extern de către autoritățile moldovenești.

Amintim că auditul, în forma în care își propune partea moldovenească să-l efectueze, ar putea să nu fie recunoscut de Gazprom. Contractul mai poate fi reziliat dacă Acordul dintre guvernele Republicii Moldova și Rusiei privind reglementarea datoriei nu va intra în vigoare. De asmenea el poate fi rupt dacă partea moldovenească îl va denunța până ce Moldovagazla își va îndeplini obligațiunile față de Gazprom și Factoring Finance.

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că își dorește publicarea contractului dintre Moldovagaz și Gazprom și a promis că va face un demers oficial în acest sens. „Dacă ei permit eu sunt de acord să îl public mâine”, a spus acesta. Până pe 29 decembrie, o solicitare în acest sens nu a fost făcută.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.