Acasă Extern UE a adoptat prima legislație menită să combată violențele la adresa femeilor

UE a adoptat prima legislație menită să combată violențele la adresa femeilor

0

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marți prima legislație europeană menită să combată violențele la adresa femeilor, un text ce exclude însă violul, în lipsa unui acord asupra unei definiții comune, informează AFP.

Directiva a obținut undă verde în aprilie din partea Parlamentului European. Această adoptare formală de către Consiliul UE (reprezentantul celor 27 de state membre) este ultima etapă legislativă, scrie digi24.ro.  

Textul incriminează la nivel european mutilările genitale feminine, căsătoria forțată, difuzarea neconsimțită a unor imagini intime și hărțuirea cibernetică. Textul stabilește pedepse minime de la un an la cinci ani de închisoare, în funcție de delict. 

Directiva prevede circumstanțe agravante – de exemplu atunci când victima este un copil sau o parteneră de viață sau fostă parteneră de viață -, ceea ce duce la pedepse mai aspre. 

De asemenea, ea facilitează semnalarea violențelor către autorități. 

„Violența la adresa femeilor și violența în familie sunt delicte persistente. Această lege va garanta, la scara UE, că autorii (faptelor) vor fi sever sancționați și că victimele vor primi tot sprijinul de care au nevoie”, a comentat ministrul Justiției belgian, Paul Van Tigchelt, a cărui țară exercită președinția Consiliului UE. 

Textul a făcut obiectul unor intense discuții vreme de mai multe luni, în special asupra problemei privind definirea juridică a violului, care diferă în țările din UE. 

Proiectul, astfel cum a fost prezentat în martie 2022 de Comisia Europeană, prevedea o definiție a violului fondată pe absența consimțământului. Parlamentul European și țări precum Belgia, Grecia, Italia, Luxemburg și Suedia erau pe aceeași linie. 

Însă alte circa zece state membre, printre care Franța, Germania și Ungaria, s-au opus includerii violului în legislație, considerând că UE nu are competență în materie și că textul riscă să fie respins de justiția europeană în caz de recurs. 

„Ne-ar fi plăcut ca această directivă să fie un pic mai ambițioasă”, a recunoscut marți ministrul spaniol al Egalității, Ana Redondo, sosind la o reuniune de la Bruxelles. Cu toate acestea, ea a apreciat că această legislație este „un bun punct de plecare”. 

Țările membre vor avea trei ani pentru a transpune directiva în legislațiile lor naționale.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.