Acasă Economic Ucraina oprește tranzitul gazului prin Lugansk: Ce spune șeful Moldovagaz

Ucraina oprește tranzitul gazului prin Lugansk: Ce spune șeful Moldovagaz

0

Autoritățile ucrainene anunță că vor înceta din 11 mai tranzitul de gaze naturale prin conductele care trec prin regiunea ocupată separatistă Lugansk. Potrivit lor, aceasta va avea loc din cauza pierderii controlului asupra stației de compresoare Sohranivka.

De menționat că prin acest sistem trecut aproape 1/3 din volumul destinat Europei.

În acest sens, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, cheamă la calm și asigură cetățenii Moldovei că nu vor fi afectați în urma acestei acțiuni:

„SA „Moldovagaz” nu a primit notificări oficiale de la PJSC „Gazprom” și OGTS al Ucrainei cu privire la restricționarea furnizării de gaze naturale la punctele de conexiuni intersistem de transport al gazelor Alekseevka și Grebeniki.

Livrările de gaze către Republica Moldova se efectuează în regim obișnuit. În calitate de șef al SA „Moldovagaz”, voi continua să informez consumatorii și alte părți interesate despre evoluția acestei situații”, a scris Vadim Ceban pe canalul său de Telegram.

Gazprom a raportat că a primit o notificare de la Operatorul GTS al Ucrainei cu privire la încetarea tranzitului de gaze rusești prin GIS Sokhranovka din 11.

Forța majoră a fost menționată drept motiv în notificare. Anterior, Operatorul GTS al Ucrainei a anunțat încetarea tranzitului prin GIS în regiunea Lugansk din cauza transferului stației de compresoare Novopskov sub controlul Federației Ruse.

Compania rusă a remarcat că transferul volumelor de tranzit către GIS „Sudzha” este imposibil din punct de vedere tehnologic, distribuția volumelor este prescrisă în acordul de cooperare, iar Kievul este conștient de acest lucru. Se subliniază că Gazprom își îndeplinește obligațiile față de consumatorii europeni prin furnizarea de gaze conform contractelor.

Partea rusă nu are nicio confirmare a circumstanțelor de forță majoră și nu vede obstacole în continuarea lucrărilor, au remarcat reprezentanții Gazprom.

De asemenea, Gazprom a raportat că Naftogaz Ukrainф a notificat o scădere a volumelor la ieșirea din sistemul de transport al gazelor din Ucraina, în timp ce Rusia a continuat să furnizeze gaz către GIS Sokhranovka, notează mk.ru.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.