Acasă Extern Turcia va continua să blocheze aderarea Suediei la NATO: E nevoie de...

Turcia va continua să blocheze aderarea Suediei la NATO: E nevoie de mult mai mult

0

Șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, dă semnale că Turcia va continua să blocheze aderarea Suediei la NATO – el spune că aceasta nu a acționat încă pentru a extrăda persoanele „cu legături cu terorismul” și nici nu le-a înghețat activele, relatează Reuters.

Cavusoglu a făcut această afirmație într-o conferință de presă la Ankara alături de ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, care a spus că autoritățile de la Stockholm au adoptat măsuri concrete cu privire la toate elementele acordului trilateral semnat în iunie de Finlanda, Suedia și Turcia, transmite SafeNews.md cu referire la digi24.ro.

Șeful diplomației turce a salutat măsurile luate până acum de Suedia, dar a subliniat că este nevoie de „mult mai mult”, conform Reuters, citat de Agerpres. 

La scurt timp după summitul de la Madrid (28-30 iunie), Suedia și Finlanda au ajuns la un acord cu Turcia. Cele două țări nordice și-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea amenințărilor la adresa securității sale naționale și au promis că vor facilita expulzarea suspecților urmăriți de autoritățile turce. 

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două țări nordice cereri de extrădare pentru 33 de oameni, majoritatea considerați „teroriști” de guvernul de la Ankara. Extrădările militanților kurzi sau ale persoanelor ostile lui Erdogan și refugiate în Suedia constituie aspectul cel mai delicat al cererilor formulate de Turcia.

Guvernul de la Stockholm afirmă că justiția suedeză este independentă, având ultimul cuvânt, și că deciziile deja luate de ea nu pot fi repuse în discuție.

În mod tradițional neutre, Finlanda și Suedia au decis, în luna mai, să adere la NATO ca reacție la agresiunea militară neprovocată și nejustificată lansată de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie.

În afară de Ungaria, care urmează să ratifice, la începutul anului viitor, aderarea Suediei și a Finlandei la NATO, Turcia este singura țară ce împiedică intrarea celor două state nordice în Alianța Nord-Atlantică.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.