Acasă Extern Turcia își revine după criza economică record de anul trecut

Turcia își revine după criza economică record de anul trecut

0

Economia Turciei a înregistrat în trimestrul doi din 2021 un avans anual de 21,7%, cel mai ridicat nivel de la publicarea acestor date, în 1999. Cifra arată o redresare după declinul record de anul trecut din cauza pandemiei, transmite SafeNews.md cu referire la Digi24.ro.

Banca americană de investiţii JPMorgan a anunţat că a revizuit prognoza privind creşterea PIB-ului Turciei în 2021 la 8,4%, de la 6,8%, şi a menţinut nemodificate previziunile pentru 2022, la 3,4%. 

Un alt mare grup bancar, Goldman, a îmbunătăţit şi mai mult estimarea pentru acest an, la 9,5%, de la 7,5% anterior.

În trimestrul doi din 2021, economia Turciei a urcat cu 0,9% comparativ cu precedentele luni, a informat Institutul de Statistică (TurkStat), citat de Agerpres.

„Per ansamblu, economia Turciei poate înregistra un ritm mai rapid de creştere decât am previzionat, fără o deteriorare a balanţei de plăţi externe, deoarece majorarea cererii externe sprijină evoluţia economiei”, apreciază analiştii de la Goldman.

Guvernul de la Ankara se aşteaptă în acest an la o expansiune de 5,8%, deşi ministrul de Finanţe, Lutfi Elvan, apreciază că avansul economiei ar putea ajunge la 8%, cu performanţa solidă din trimestrul doi din 2021.

Şi agenţia de evaluare financiară Moody’s a revizuit prognoza privind creşterea PIB-ului Turciei la 6%, de la 5% anterior, pentru 2021, şi la 3,6%, de la 3,5%, pentru 2022.

Date separate arată că indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) pentru industrie a urcat la 54,1 puncte în august, de la 54 puncte luna precedentă.

Economia turcă ar urma să aibă o performanţă mai bună decât majoritatea ţărilor din G20, după ce anul trecut s-a contractat cu 10,3%. 

Guvernul a limitat în 2020 impactul pandemiei asupra economiei, utilizând o combinaţie între reducerea ratelor dobânzilor şi măsuri de stimulare finanţate de Guvern, care au majorat consumul, dar au provocat deprecierea lirei turceşti şi creşterea ratei inflaţiei.

Banca Centrală a Turciei a menţinut rata dobânzii la 19%, pentru a cincea lună consecutiv, după ce rata inflaţiei a accelerat în iulie la 18,95%. 

Lira turcească s-a depreciat cu peste 13% din martie, când a fost numit brusc actualul guvernator al Băncii Turciei, Sahap Kavcioglu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.