Acasă Extern Turcia a bombardat nordul Siriei și Irakului

Turcia a bombardat nordul Siriei și Irakului

0

Ministerul Apărării al Turciei a anunţat, duminică, că a lansat operaţiunea aeriană „Claw Sword” în nordul Irakului şi al Siriei, bombardând yone „utilizate ca baze de teroriştii” kurzi.

Ministerul turc al Apărării a declarat duminică dimineața devreme că a efectuat atacuri aeriene asupra unor baze ale militanților kurzi aflați în afara legii din nordul Siriei și nordul Irakului, despre care a spus că au fost folosite pentru a efectua atacuri asupra Turciei, scrie Reuters.

Atacurile au vizat baze ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, și ale miliției kurde siriene YPG, despre care Turcia spune că este o aripă a PKK, a adăugat ministerul într-o declarație.

Turcia a declarat marți că intenționează să vizeze ținte în nordul Siriei după ce va finaliza o operațiune transfrontalieră împotriva militanților PKK din Irak, în urma unui atentat care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la Istanbul.

Guvernul a acuzat militanții kurzi pentru explozia de pe bulevardul Istiklal din Istanbul din 13 noiembrie, care a ucis șase persoane și a rănit peste 80. Niciun grup nu a revendicat responsabilitatea pentru explozia de pe bulevardul pietonal aglomerat, iar PKK și SDF au negat implicarea.

Forțele Democratice Siriene (SDF), conduse de kurzi, au declarat sâmbătă târziu că avioanele turcești au bombardat două sate populate cu persoane strămutate în nordul Siriei.

Turcia a efectuat până în prezent trei incursiuni în nordul Siriei împotriva milițiilor YPG. Președintele Tayyip Erdogan a declarat anterior că Turcia ar putea desfășura o altă operațiune împotriva YPG.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a informat că 25 de atacuri aeriene au vizat poziţii aflate sub controlul Forţelor Democratice Siriene (SDF), conduse de kurzi, în zonele rurale din Kobane şi Alep.

OSDO, cu sediul în Marea Britanie, care de 11 ani documentează războiul civil din Siria, a raportat că în aceste raiduri au fost lovite şi poziţii ale armatei siriene şi că au murit cel puţin 12 persoane, inclusiv membri SDF şi soldaţi ai armatei siriene.

Şeful SDF, Mazloum Abdi, a scris pe Twitter că atacurile constitue o ameninţare pentru întreaga regiune.”Acest bombardament nu este în favoarea niciunei părţi. Facem toate eforturile pentru a evita o catastrofă majoră. Dacă izbucneşte războiul, vor fi afectaţi toţi”, a scris el.

Anterior, ministerul turc al apărării a anunţat duminică pe Twitter că „a sosit ceasul pentru a da socoteală”, alături de fotografia unui avion care decolează pentru o operaţiune nocturnă, fără a preciza destinaţia, informează AFP.

„A sosit ceasul pentru a da socoteală! Bastarzii vor fi traşi la răspundere pentru atacurile lor perfide”, scrie ministerul pe contul său oficial.

„Cuiburile terorii sunt distruse cu lovituri de precizie”, adaugă un alt mesaj postat pe Twitter, alături de înregistrări video în care se vede focalizarea asupra unei ţinte urmată de o explozie, fără a se preciza locul unde are loc atacul.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.