Acasă Politic Tudor Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu...

Tudor Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini

0

Războiul din Ucraina afectează în mod cert climatul investițional din Republica Moldova, însă nu acesta este motivul principal pentru care investitorii străini nu se grăbesc să vină în țara noastră. Opinia îi aparține fostului ministrului de Externe, Tudor Ulianovschi, care și-a anunțat de curând intenția de a participa la alegerile prezidențiale din această toamnă. Potrivit lui Ulianovschi, felul în care funcționează instituțiile din țară și cel în care acționează autoritățile resping investitorii.

Precizările au fost făcute de Tudor Ulianovschi în cadrul ediției de marți, 14 mai, a emisiunii „Новая неделя” cu Anatolie Golea, de la TV8

Ulianovschi a menționat că după ce a plecat din țară, în vara anului 2019, a lucrat timp de patru ani într-o companie canadiană și a avut ocazia de a purta multiple negocieri cu fonduri de investiții din Canada, SUA și Europa, care au ales să investească în țările în curs de dezvoltare, inclusiv în cele în care persistă riscuri de securitate și război, dar care nu găsesc Moldova atractivă. 

„După un an și jumătate de muncă acolo, mi-am dat seama că există oportunități reale de investiții, care, din păcate, nu sunt implementate în Republica Moldova. Sunt lideri de țări care nu cer bani, nu stau cu mâna întinsă. Ei prezintă planuri de afaceri, proiecte de afaceri la nivel de stat, care sunt susținute de stat și care conțin o componentă fiscală și investițională bună, apoi vin și fondurile în sine și investesc”, a spus Tudor Ulianovschi.

„Companiile mari, înainte de a veni în orice țară, nu citesc doar ceva online, unde se află Moldova, că acolo e vin bun și așa mai departe. Angajează firme care fac analize de risc. Desigur, în cazul militarilor din Moldova riscul este prezent ca risc politic. Dar alte riscuri de investiții, cum ar fi stabilitatea politică, dezvoltarea economică și forța de muncă sunt de o importanță mult mai mare pentru ei.

În acest caz, chiar cunoscând riscul unei situații militare, au venit în Moldova. Dar, din păcate, au fost uimiți de reacția și răspunsurile conducerii noastre, care nu au fost atât de profesioniști pe cât și-ar fi dorit”, a menționat ex-ministrul.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.