Acasă Economic Topul salariilor din companiile de stat: Cine are 100.000 de lei pe...

Topul salariilor din companiile de stat: Cine are 100.000 de lei pe lună

1

În anul 2019 în cadrul a 138 de întreprinderi de stat ce au desfășurat activitate economică au activat 22.573 angajați, arată date ale Agenției Proprietății Publice.

Potrivit unei analize a activității acestor întreprinderi, salariul mediu lunar plătit angajaților a fost în anul 2019 de circa 7.100 de lei, în creștere cu circa 12,7% față de anul 2018, transmite Știri.md cu referire la Mold-Street.com.

Diferenţe majore de salarizare între întreprinderile de stat 

„Salariul mediu în întreprinderile de stat este compatibil cu salariu mediu pe economie”, constată APP, care mai notează că în aceeaşi perioadă salariu mediu pe economie conform datelor Biroului Naţional de Statistică BNS a constituit circa 6.900 de lei.

Datele Agenției Proprietății Publice arată diferenţe majore de salarizare între întreprinderile de stat. Astfel dacă la unele întreprinderi salariul mediu lunar ajunge la circa 33.000 de lei, apoi la altele este de zece ori mai mic. 

Lider inconestabil este întreprinderea MoldATSA (se ocupă de utilizarea spațiului aerian și deservirea traficului aerian), cu un salariu mediu lunar de 32.900 lei în 2019. De exemplu doar salariul directorului general al aceste întreprinderi se apropie de 100.000 lei pe lună.

MolATSA este urmată la mare distanţă de Centrul de Stat pentru Atestarea Produselor de Uz Fitosanitar, întreprinderea Cartuş, institutul Ingeocad şi Moldtranselectro.

Top întreprinderi de stat după cele mai mari salarii, mii lei pe lună:

La polul opus se află revista Legea și Viața, cu un salariu de doar 1.300 de lei, neschimbat deja de 3 ani și care este de cinci ori și ceva mai mic decât salariul mediu pe economie.

În clasamentul celor mai mici salarii sunt și 5 stațiuni tehnologice pentru irigare, cu 2.200-3.900 de lei. Cu așa salarii desigur că nu va avea cine lucra și întreține în stare bună sistemele de irigare, atât de necesare unei agriculturi lovite de secetă.

La unele întreprinderi de stat se poate de observat scăderea sau chiar prăbușirea salariilor. Astfel la Medisan (sanatoriul Cancelariei de stat) salariul mediu a scăzut în 2019 de trei ori comparativ cu 2018, până la doar trei mii de lei, iar la întreprinderea Litoral de aproape două ori.

Top întreprinderi de stat după cele mai mici salarii, mii lei pe lună:

mold-street.com

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.