Un fost procuror anticorupție, care a documentat mai multe dosare de rezonanță, ar urma să fie numit șef-adjunct al Serviciului de Securitate și Informație. Potrivit unor surse deschide.md, ar fi vorba despre ex-procurorul Eugen Rurac, care a demisionat din procuratură în ianuarie 2020.
Candidatura lui Rurac ar fi fost înainată recent Președintelui R.Moldova, Maia Sandu, de către Alexandru Esaulenco, directorul SIS. Or, potrivit legii cu privire la Serviciul de Informații și Securitate, articolul 13, punctul 4, prevede că „directorul Serviciului are un adjunct, numit în funcție de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea directorului Serviciului”.
Este de menționat că Eugeniu Rurac a ajuns în atenția opiniei publice, în anul 2019, după ce a instrumentat mai multe cazuri de rezonanță. Printre aceste este dosarul fostului președinte al Curții Supreme de Justiție Ion Druţă, sau dosarul Metalferos, în care erau stabilite prejudicii de peste 200 de milioane de lei.
Atunci, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat în cadrul unei emisiuni la postul Jurnal TV, că motivul demisiei lui Eugen Rurac, ar fi fost faptul că a fost supus presiunilor din partea directorului financiar al companiei Metalferos, Serghei Catană, el fiind și nașul de cununie al liderului PSRM, Igor Dodon.
Morari: Nașul lui Dodon, șef la „Metalferos”, a intimidat procurorul care instrumenta dosarul
Ulterior și presa a scris că Sergiu Catană ar fi încercat să-l influențeze, prin intermediul unor terțe persoane, pe procurorul Eugeniu Rurac, în gestiunea căruia se afla dosarul Metalferos. Cel din urmă a raportat despre această situație superiorilor săi la data de 23 decembrie 2019 și a declarat că se abține să lucreze în continuare la acest dosar. Puțin mai târziu, Rurac a depus cerere de de demisie.
DOC // Cum l-ar fi influențat nașul lui Dodon pe procurorul care gestionează dosarul „Metalferos”
Centrul de Investigații Jurnalistice a obținut raportul procurorului, în care se menționează că Sergiu Catană ar fi făcut primele presiuni la data de 4 ianuarie 2019, atunci când ofițerii CNA au venit la sediul Metalferos să ridice documentele contabile.
Maria Vieru, purtătoarea de cuvânt al Procuraturii Generale, a declarat atunci că instituția pe care o reprezintă nu cunoaște despre raport. „Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat într-o emisiune televizată că Eugeniu Rurac ar fi depus un raport pe numele procurorului general privind presiunile din partea lui Sergiu Catană. Nu cunoaștem, nu a ajuns la Stoianoglo un asemenea raport”, a precizat Vieru.
În schimb, adjunctul interimar al șefului Procuraturii Anticorupție, Vladislav Cojocaru, a confirmat că Rurac a depus pe numele său un raport în care acesta ”avea presupuneri că gestiona obiectiv dosarul”.
Aici ar mai fi de menționat și faptul că tot Rurac a fost cel care a renunțat la învinuirea adusă actualei magistrate la Curtea Constituțională, Domnica Manole, judecată pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.
Eugeniu Rurac a gestionat și dosarul fostului deputat, Chiril Lucinschi, condamnat de prima instanță în dosarul fraudei bancare.
Amintim că funcția de director adjunct al SIS a devenit vacantă, după ce în Decembrie 2020, Artur Gumeniuc a fost eliberat din funcție de către Președintele R.Moldova de atunci, Igor Dodon. Tot Dodon a fost cel care în luna martie a aceluiași an i-a conferit lui Gumeniuc gradul special de general-maior al SIS.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.