Acasă Extern Suedia a extrădat pentru prima dată un membru PKK la cererea Turciei

Suedia a extrădat pentru prima dată un membru PKK la cererea Turciei

0

Suedia a extrădat pentru prima oară un membru al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Mahmut Tat, condamnat în Turcia la șase ani de închisoare. Tat a fugit în Suedia în 2015, dar Stockholm i-a respins cererea de azil.

Acest lucru marchează primul pas concret al Suediei privind punerea în aplicare a Memorandumului de aderare la NATO, semnat anterior cu Turcia, care implică extrădarea persoanelor implicate în activități teroriste, a relatat sâmbătă NTV, transmite SafeNews.md cu referire la newsweek.ro.

Mahmut Tat, condamnat la 6 ani și 10 luni de închisoare în Turcia, a cerut adăpost în Suedia în 2015, dar a fost refuzat. Recent, el a fost reținut de poliția suedeză.

Vineri seară, el a fost predat la Istanbul, de unde a fost transportat imediat la un centru de detenție.

Extrădarea a avut loc la două zile după discuțiile miniștrilor de externe ai celor două țări, în marja reuniunii miniștrilor de externe ai NATO de la București.

După întâlnire, ministrul turc Mevlut Cavusoglu a precizat că Ankara ia act de „intenția mai hotărâtă” a Suediei în ceea ce privește aderarea la NATO, dar așteaptă pași mai concreți în ceea ce privește implementarea memorandumului de aderare.

În cadrul memorandumului, Finlanda și Suedia își extind sprijinul deplin pentru Turcia în combaterea amenințărilor la adresa securității sale naționale.

În acest sens, Helsinki și Stockholm nu trebuie să ofere sprijin ramificațiilor siriene ale grupării teroriste PKK, YPG, sau grupului terorist gulenist (FETO) – grupul care se află în spatele tentativei de lovitură de stat din 2016 din Turcia.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.