Acasă Justiţie Stamate, după discuția cu autoarea investigației despre von Hebel

Stamate, după discuția cu autoarea investigației despre von Hebel

0

După ce deputata PAS Olesea Stamate a declarat că nu a oferit niciun comentariu referitor la integritatea președintelui Comisiei Pre-vetting Herman von Hebel înainte ca Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ) să publice o investigație la acest subiect, CIJ a dat publicității o secvență audio a unei conversații dintre jurnalista Cornelia Cozonac și parlamentară care ar demonstra acest lucru.

În replică, Olesea Stamate a sugerat că discuția respectivă nu a fost un comentariu întrucât nu a fost prevenită că aceasta va fi înregistrată sau i s-a cerut permisiunea ca declarațiile să fie incluse în material, scrie Newsmaker.md.

Pe 2 aprilie, CIJ a publicat o înregistrare audio cu o conversație dintre jurnalista Cornelia Cozonac și deputata PAS Olesea Stamate, după ce ultima a negat faptul că a oferit comentariul care i-a fost atribuit în ancheta despre președintele Comisiei Pre-Vetting.

CIJ a menționat că discuția a durat circa 17 minute și a vizat mai multe subiecte, însă a publicat doar parte în care Cozonac și Stamate vorbesc despre Herman von Hebel.

În secvența audio, care durează aproximativ trei minute și jumătate, jurnalista și deputata, într-adevăr, discută despre activitatea profesională a lui von Hebel din străinătate, înainte să preia conducerea Comisiei Pre-Vetting, și, mai cu seamă, problemele din aceasta.

Totuși, în înregistrare nu figurează declarația atribuită Olesei Stamate în materialul jurnalistic. De asemenea, în secvența audio publicată, Olesei Stamate nu i se cere permisiunea ca vreuna din declarațiile pe care le-a făcut în timpul discuției să fie incluse în investigație.

După apariția secvenței audio respective în spațiul public, Olesea Stamate a venit cu o reacție în care a menționat că Cornelia Cozonac, pe care, potrivit acesteia, o cunoaște de mai mulți ani, nu a prevenit-o că discuția lor este înregistrată și nici nu i s-a cerut permisiunea ca vreo declarație făcută în timpul convorbirii să fie citată în investigație. Deputata a subliniat că acest lucru contravine normelor etice din jurnalism.

„Pe finalul discuției noastre (pe care evident ea nu a facut-o publică) – ea spune expres că în cazul în care va vrea sa mă citeze în material – mă va întreba și îmi va arăta textul – ceea ce iar a fost încălcat. Ceea ce trădează vădit interesul ascuns în scrierea acestei ”investigații” – și anume atacul asupra procesului de pre-vetting, și pe undeva – asupra mea personal. Îmi pare sincer rău pentru Cornelia Cozonac, deoarece aveam o opinie bună despre munca pe care o face. Dar se pare că a fost prinsă, fără să vrea, într-un joc meschin al cuiva (nu voi da nume, desi intuiesc al cui)”, a declarat Olesea Stamate.

Investigație jurnalistică cu scandal

Precizăm că, pe 25 martie, pe anticorupție.md, (portal deținut de CIJ) a fost publicată o investigație denumită „Integritatea hibridă a lui Herman von Hebel”. În material se indică faptul că Herman von Hebel ar fi fost implicat, în 2018, într-un scandal la Curtea Internațională Penală de la Haga, unde a activat în calitate de grefier timp de cinci ani, din 2013. Potrivit sursei citate, care face trimitere la presa din Olanda, von Hebel ar fi fost acuzat că ar fi realizat o reformă care ar fi adus prejudicii financiare considerabile Curții, de cel puțin 760 de mii de euro.

Materialul include un comentariu care ar aparține deputatei PAS Olesea Stamate, care, la momentul selectării membrilor Comisiei Pre-Vetting, era președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități.

„Candidații din afară au fost propuși de către partenerii de dezvoltare, țările care au o expertiză foarte bună pe domeniul reformelor în Justiție. Noi am verificat cariera lor profesională. Nu am avut de unde cunoaște detalii reprobabile din trecutul carierei unor candidați. (…) În cazul unor candidați au parvenit anumite informații la comisie, unele, după verificare, nu s-au adeverit, iar în cazul altora, pe care le-am putut verifica, candidatul vizat nu a fost selectat. În cazul lui Herman von Hebel nu au fost informații care să indice anumit probleme legate de reputație și integritate. Abia când el deja era în funcție, la comisie au parvenit informații despre anumite probleme legate de activitatea sa într-o comisie de prevetting în Albania, dar era deja târziu”, spunea atunci Stamate.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.