Acasă Politic Stabilirea secțiilor de vot pentru transnistreni: Ce propune Promo-LEX

Stabilirea secțiilor de vot pentru transnistreni: Ce propune Promo-LEX

0

Asociația Promo-LEX propune adoptarea unei formule prin care urmează a fi stabilit numărul de secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Propunerea se regăsește într-un document de politici prezentat în cadrul unei conferințe de presă, transmite SafeNews.md cu referire la IPN.

Potrivit Promo-LEX, una din formulele posibile ar urma să țină cont de numărul total de alegători din regiune, care să fie raportat la numărul maxim de alegători ce pot vota la o secție de votare (247609/3000=83) și ulterior împărțit la rata medie de participare la ultimele alegeri la nivel național.

Spre exemplu, 50% la alegerile parlamentare din 2019, ar sugera necesitatea deschiderii a 42 secții de votare – exact câte au fost deschise de Comisia Electorală Centrală în cadrul ultimului scrutin prezidențial.

În același timp, reieșind din specificul organizării alegerilor în zona limitrofă a regiunii necontrolate de autoritățile constituționale, din motive de securitate, ținând cont de prezența scăzută la vot în regiune, autorul analizei constată că numărul secțiilor poate fi chiar mai mic decât cel indicat mai sus.

Astfel, pentru a asigura participarea la vot a cetățenilor din stânga Nistrului ar fi necesară deschiderea a cel puțin 28 de secții de votare, ceea ce ar presupune participarea a circa 1330 de alegători per secție de vot.

Într-un alt document de politici, experta Mariana Dobrovolschi menționează că una dintre principalele provocări ale procesului electoral din Republica Moldova, în context pandemic, este colectarea în condiții de siguranță a semnăturilor pe liste de subscripții în susținerea candidaților sau a inițierii referendumurilor.

Drept alternativă pentru decidenții politici, suplimentar mecanismului existent, poate fi luată în considerație posibilitatea introducerii unui mecanism de colectare online a semnăturilor și a depozitului electoral, care ar fi aplicate la etapa de desemnare și înregistrare a candidaților.

Mecanismul online de colectare a semnăturilor propus de Promo-LEX presupune semnarea de către cetățean pentru un anumit candidat sau inițiativă cu ajutorul semnăturii electronice prin intermediul unui program administrat de Comisia Electorală Centrală.

În acest fel va fi evitat contactul direct între colector și cetățean.

Potrivit experților consultați de Asociație, condițiile tehnice existente în Republica Moldova permit implementarea în termene de până la 6 luni a acestui mecanism.

Asociația Promo-LEX va transmite ambele documente de politici și recomandările formulate de către experți în adresa autorităților publice relevante, inclusiv a Parlamentului, partidelor politice și altor actori relevanți, care urmează să depună eforturi pentru inițierea procedurilor de modificare a Codului Electoral și a legislației conexe.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.