Acasă Social Sondaj: Ce spun cetățenii despre respectarea drepturilor omului în Moldova

Sondaj: Ce spun cetățenii despre respectarea drepturilor omului în Moldova

0

Circa 90% dintre respondenții unui sondaj spun că drepturile omului în Moldova se încalcă sistematic sau ocazional. În mod constant, ponderea celor care spun că situația privind respectarea drepturilor omului mai degrabă s-a înrăutățit față de acum doi ani este mai mare decât ponderea celor care tind să creadă sau au simțit că situația în domeniu s-a îmbunătățit.

Sondajul privind percepțiile asupra drepturilor omului în Republica Moldova a fost prezentat în cad unui eveniment public organizat de către Oficiul Avocatului Poporului, scrie ipn.md.

Potrivit sociologului Vasile Cantarji, vicedirector CBS-AXA, unele drepturi sunt asigurate într-o măsură mai mare, altele într-una mai mică. Acesta spune că se atestă o discrepanță aproape dublă dintre cel mai respectat drept – la libera circulație și cel mai nerespectat drept – cel al un proces echitabil. 

De asemenea, sociologul a adăugat că drepturile copiilor se cred a fi mai asigurate – 73% au remarcat acest lucru. Totodată, 55% consideră că statul asigură tuturor acces la educație și condiții de studii, 40% au spus că angajatorul le asigură protecția muncii. 

Procentul celor care nu se simt protejați de diferite forme de tratament precum tortura, tratamente inumane și degradante și tratamente care ar putea afecta viața este de două ori mai mare față de cei care se simt în siguranță la acest capitol.

Conform avocatului poporului, Ceslav Panico, studiul este un instrument esențial pentru evaluarea progreselor și identificarea provocărilor legate de respectarea drepturilor omului. Acest studiu susține eforturile continue de aliniere la standardele internaționale și formularea de programe și politici pentru protejarea drepturilor omului.

Vasile Coroi, avocatul poporului pentru drepturile copilului, apreciază revizuirea legii cu privire la drepturile copilului care a avut loc în 2023. Deși percepția este că drepturile copilului sunt cele mai respectate în Moldova, sunt grupuri de copii care nu-și au drepturile suficient de respectate sau acestea sunt respectate la un nivel redus. El a îndemnat ca rezultatele studiului să fie interpretate cu prudență și să nu se piardă vigilența dedicată protecției drepturilor copilului.

De asemenea, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, menționează că MAI depune eforturi mari ca să-li alinieze activitățile la standardele privind protecția drepturilor omului. Studiul va fi studiat la minister, vor fi evaluate riscurile și vulnerabilitățile.

Maha Damaj, reprezentantă de țară UNICEF, a spus că drepturile copilului depind mult și de contextul în care copiii se dezvoltă. Sărăcia rămâne o îngrijorare, iar suportul financiar este important. De asemenea, e nevoie de servicii extinse pentru a răspunde provocărilor când ele apar. UNICEF are angajamentul de a oferi suport fiecărui copil din Moldova pentru a trăi în demnitate, a deveni un cetățean european într-o lume interconectată.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.