Acasă Istorii din spatele culisei Sistemul financiar bancar și nebancar al R. Moldova va fi zguduit de...

Sistemul financiar bancar și nebancar al R. Moldova va fi zguduit de un șir de preluări ilegale. Ștefan Gligor: ”Acest lucru se desfășoară cu acordul tacit al Procuraturii Generale”

0

Sistemul financiar bancar și nebancar al Republicii Moldova va fi zguduit de un șir de preluări ilegale (repetate) ale pachetelor de control în mai multe bănci și companii de asigurări. Cel puțin acest lucru este semnalat de către expertul în politici publice, Ștefan Gligor. Mai mult, potrivit acestuia, acest lucru se desfășoară ”cu acordul tacit al Procuraturii Generale, Serviciului Informație și Securitate și șefilor politici ai acestor instituții”.

Prin intermediul unei postări realizate pe pagina sa de facebook, Ștefan Gligor anunță că prima tentativă de preluare ostilă ar fi în plină desfășurare.

”Judecătorul Olesea ȚURCAN, numită de Dodon în funcția de judecător pînă la atingerea plafonului de vîrstă pe 2 septembrie 2020, nici la trei luni de la acest eveniment remarcabil, a emis o încheiere de o ilegalitate stupefiantă.
Astfel, un fost acționar ”Moldasig” S.A – ”Wesna” LTD, care deținea în trecut 4.99% de acțiuni a obținut prin respectiva Îcheiere judecătorească controlul asupra 65% din acțiunile ”Moldasig” S.A, prin:

1. Instituirea administrării speciale provizorii (ca organ executiv unipersonal) de către o companie de audit – ”Confidențial-Audit” SRL;

2. Înlăturarea administratorului ”Moldasig” S.A care a fost obligat să transmită imediat ștampila și actele societății companiei de audit;

3. Delegarea atribuțiilor Consiliului societății de la Moldasig către o altă companie de audit, o oarecare ”Altimeea” SRL;

4. Dar cel mai incredibil lucru este că dna Olesea a dispus înscrierea provizorie în Registrul deținătorilor valorilor mobiliare pe numele ”Altimeea” SRL a acțiunilor în valoare de 45 milioane lei a ”Moldasig”ului.

5. Asta nu e tot, dna a mai permis în temeiul acestei încheieri efectuarea înregistrarii provizorii de către ASP în Registrul de stat a persoanelor juridice a noului proprietar ”provizoriu”, precum și înregistrarea ”administrării provizorii” de acel oarecare ”Confidențial” SRL.”, a subliniat Gligor.

În context, expertul amintește că în perioada anilor 2016 – 2017 Comisia Națională a Pieței Financiare a anulat, prin mai multe hotărâri, 65% din acțiuni ale Moldasig, care erau deținute în mod concertat de mai multe companii, acțiunile fiind anulate și trecute în proprietatea CNPF. După trei ani, una din acele companii și anume ”Wesna” LTD cu 4.99% de acțiuni a contestat exproprierea sa în judecată.

”Vă rog să nu mă întrebați cum instanța de judecată la cererea unei companii care a deținut în proprietate 4.99% a ajuns să transmită unor SRL-uri 65 % de acțiuni. Eu cred ca e mai mult decât clar. Ce vă pot spune e că astfel de judecători ar trebui dați afară de CSM și privați de dreptul de a a activa în domeniul jurisprudenței pe viață. Anume așa oameni au făcut posibilă delapidarea rezervelor BNM și transformarea Moldovei într-o spălătorie, nemaivorbind de exproprierea ilegală a sute de afaceri și ruinare a mii de destine”, a mai comentat expertul.

Totodată, Gligor a amintit faptul că deputatul Dumitru Alaiba a expediat demersuri către Procuratura Generală și CSM cu solicitarea de a examina respectivele ilegalități, iar, în consecință, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ”a ieșit la rampă” să apere compania ”Wena” LTD.

”De facto, (…) Platon recunoaște că este implicat în atacul raider sau că cel puțin deține un șir de documente cu privire la acest caz. De menționat că Dumitru Alaiba NU l-a vizat pe Platon nici în adresarea către PG și nici în postarea sa pe Facebook. Astfel, Platon nefiind acuzat de cineva a ieșit la rampă și a recunoscut că este implicat”, a scris Ștefan Gligor.

https://www.facebook.com/stefan.gligor/posts/10164664767595694

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.