Acasă Social Șevcenko, sceptic față de filajul diplomaților ucraineni de către SIS

Șevcenko, sceptic față de filajul diplomaților ucraineni de către SIS

0

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, exprimă scepticism cu privire la reportajul jurnalistei Natalia Morari, care susține că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) ar monitoriza diplomații ucraineni. Șevcenko nu crede că jurnalista a obținut informațiile de la serviciile secrete ucrainene și menționează că nu s-a simțit urmărit în ultima perioadă.

Într-un interviu, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, a fost întrebat despre opinia sa cu privire la declarațiile Nataliei Morari, care pretinde că a primit informații despre presupusul filaj al diplomaților ucraineni de la serviciile secrete ucrainene, transmite SafeNews.md, cu referire la newsmaker.md. 

„Eu personal nu am nici o poziție în acest sens, sincer vă spun. Dacă cineva spune că el a primit ceva de la reprezentanții serviciilor secrete ucrainene, eu îmi imaginez această situație. Vine un om în ochelari negri și spune: „Eu reprezint serviciile secrete ucrainene și vă dau un dosar sau un file sau ceva anume dvs, vă rog publicați”. În general, unele servicii secrete care nu sunt populare în lume sau care nu au o imagine pozitivă, își ascund acțiunile sub alte slogane, sub alte culori”, a spus diplomatul ucrainean. 

Acesta susține că, de obicei, el este sceptic atunci când cineva spune că ar primi file secrete de la un serviciu de inteligență. Potrivit lui, serviciile de inteligență nu oferă astfel de file-uri. 

De asemenea, ambasadorul Ucrainei, Marko Șevcenko, sugerează că filarea diplomaților străini de către serviciile speciale ale țării acreditate și cele ale statului de origine este o practică obișnuită. 

„Luăm o altă ambasadă, despre care sunt suspiciuni că face eforturi de destabilizare (a Federației Ruse – n. r.). Trebuie sau nu să fie filați diplomații ruși? Și pe ce bază de date au fost expulzați din țară cu câteva luni în urmă? Deci au fost filate, au fost colectate datele, analizate și au fost propuse niște soluții despre cum această activitate poate fi minimizată, numai prin expulzare. De obicei, diplomații străini sunt obiect de interes pentru serviciile secrete ale țării unde stau. Diplomații străini sunt monitorizați și de către țara de acreditare, și de către propria țară. Pentru că, de exemplu, Ucraina este obiectul unui atac militar și în toți diplomații ucraineni din străinătate sunt obiect de interes pentru serviciile secrete rusești. Și de aceea fiecare diplomat ucrainean, și nu doar ucrainean, trăiește, lucrează cu gândul că este urmărit”, a menționat acesta.

Întrebat dacă s-a simțit urmărit recent, ambasadorul Ucrainei, Marko Șevcenko, a răspuns negativ, exprimându-și îndoiala că serviciile secrete ar urmări diplomații străini într-un mod detectabil. Scepticismul său se extinde și în privința posibilității ca vreun diplomat ucrainean din Moldova să colaboreze cu serviciile secrete ruse, declarând că nu crede că un astfel de lucru ar fi posibil la 10 ani de la agresiunea rusă începută în 2014.

Natalia Morari: „SIS spionează diplomații ucraineni”

La data de 22 ianuarie, jurnalista Natalia Morari a dezvăluit un reportaj despre presupusa filare a diplomaților ucraineni din Moldova.

Conform relatării, în mai 2023, înainte de Summit-ul Comunității Politice Europene de la Bulboaca din 1 iunie, la inițiativa șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), s-ar fi deschis un dosar penal secret privind spionajul, vizând persoanele implicate în acțiuni de destabilizare a țării. Potrivit Nataliei Morari, în lista SIS cu persoane suspectate de pregătirea destabilizărilor ar figura și diplomați ucraineni. După începerea investigației penale, susține Morari, s-a declanșat filajul asupra diplomaților ucraineni și a familiilor lor, documentat cu imagini foto și video. Jurnalista afirmă că a primit un raport de filare al unui diplomat ucrainean de la sursele sale din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

Morari susține că măsurile de spionaj continuă în prezent și că serviciile secrete din Ucraina, precum și președintele Vladimir Zelenski, ar fi conștienți de acestea încă de la început.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.