Acasă Politic DOC// Sergiu Litvinenco cere recuzarea judecătorului CC Ababei în dosarul creditului din...

DOC// Sergiu Litvinenco cere recuzarea judecătorului CC Ababei în dosarul creditului din Rusia. ”Ar fi rudă cu Pușcuța”

0

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco cere recuzarea judecătorului Curții Constituționale Eduard Ababei din dosarul privind împrumutul de 200 de milioane de euro din Rusia, întrucât acesta ar fi rudă cu ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța, implicat în negocierile cu partea rusă. Deputatul face referire în acest sens la informații apărute anterior în mass-media, privind legăturile de rudenie între cei doi, care nu au fost negate de niciunul dintre cei vizați.

Potrivit lui Litvinenco, la una din ședințele Biroului permanent al Parlamentului, Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că anume Serghei Pușcuța, având calitatea de ministru al finanțelor, este persoana care a fost coordonatorul principal al negocierii și încheierii Acordului de împrumut cu Federația Rusă. În acest sens, el face referire la legislația națională, care prevede că judecătorul Curţii Constituţionale este obligat să-şi îndeplinească atribuţiile cu imparţialitate.

„În sensul jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului (cauza Micallef împotriva Maltei), relația de rudenie a unui judecător cu oricare parte dintr-un proces este un element care face să nu se respecte principiul de ”imparțialitate”.

Altfel spus, nu poate fi considerat imparțial judecătorul care este rudă cu oricare parte a procesului pe care îl judecă.

De aceea, dacă informația referitoare la relația de rudenie este veridică, consider că judecătorul Curții Constituționale Eduard Ababei nu poate participa la examinarea sesizărilor pe marginea constituționalității Acordului de împrumut cu Federația Rusă. În acest context, am formulat o cerere de recuzare a judecătorului Eduard Ababei de la participarea în cadrul acestui dosar. O voi depune în ziua când Curtea va decide examinarea dosarului, la începutul ședinței, cu excepția situației în care Eduard Ababei se va autorecuza”, menționează Litvinenco.

Surse apropiate de subieți, au declarat pentru portalul SafeNews.md că de fapt Pușcuța ar fi căsătorit cu sora judecătorului Eduar Ababii.

Am încercat să obținem o reacție, însă până la publicarea materialului, nu am putut lua legătura cu cei doi.

Amintim că, anterior, deputatul Platformei DA Chiril Moțpan l-a acuzat pe Serghei Pușcuța de mai multe ilegalități care nu l-ar recomanda pentru funcția pe care o deține. 

„Doar între anii 2015-2018 domnul Pușcușa a achiziționat 470 de hectare de terenuri agricole în raionul Drochia. 180 au fost procurate prin persoane terțe, iar 150 prin intermediul lui Eduard Ababii, actual judecător la Curtea Constituțională”, menționa Moțpan.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.