Acasă Istorii din spatele culisei zdg // Șeful statului și procurorul său

zdg // Șeful statului și procurorul său

0

Originea ilegală a banilor PSRM nu va mai fi investigată, pentru că, potrivit Procuraturii Anticorupție, ar lipsi componentele infracțiunii. Decizia ar fi întemeiată pe o presupusă anchetă a Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, care nu ar fi identificat tranzacții suspecte efectuate de PSRM sau de persoane din anturajul formațiunii. Procurorii anticorupție amintesc că a fost efectuat și un audit al activităților financiare ale PSRM pentru perioada 2016-2018, care nu a descoperit decalaje între veniturile și cheltuielile formațiunii.

Astfel, răspunsul Procuraturii Anticorupție sugerează că tot ce a vorbit în iunie 2019 Igor Dodon în fața lui Vladimir Plahotniuc, dezvăluind periodicitatea și sumele de bani pe care formațiunea sa le primește din Rusia, nu ar constitui probe și argumente pentru o anchetă „profesionistă”, efectuată de procurorii de la Chișinău. În asemenea condiții, oricine poate admite că șeful statului o fi aberat, atunci când a dezvăluit nume, cifre, entități geografice sau că toate aceste date ar fi fost trucate.

Pornind de la refuzul intentării unui dosar de spălare de bani pe numele PSRM, un fost șef de stat, Vladimir Voronin, admite că Igor Dodon, pe care îl cunoaște foarte bine, acesta fiindu-i și discipol, a insistat ca Alexandr Stoianoglo să devină procuror general tocmai pentru ca acesta să-l apere, să-l susțină, să-l protejeze în cariera sa politică fulminantă.

Deși Stoianoglo neagă orice apropiere a sa de interesele șefului statului, deciziile pe care le ia, favorizând, indirect, președintele și oamenii săi, vorbesc despre cu totul altceva.

Bunăoară, după ce, pe 28 februarie, deputatul PDM, Dumitru Diacov, a declarat la un post TV că Voronin ar fi luat banii destinați unui grup de transfugi din PCRM, ex-președintele R. Moldova a apelat Procuratura Generală, în frunte cu procurorul Stoianoglo, cerând ca, „luând în consideraţie mărturisirea publică a politicianului şi conducătorului de partid, solicităm respectuos inițierea unui dosar penal privind coruperea deputaților, precum şi verificarea declarațiilor domnului Dumitru Diacov, numirea celor 8 deputaţi menționați în postare, suma banilor plătiți pentru plecarea fiecăruia dintre ei, de către cine şi cui s-au plătit acești bani, în ce monedă şi în ce condiții. În cadrul dosarului penal solicităm confruntarea celor 8 deputaţi şi a domnilor Voronin şi Diacov”.

Ce a urmat? Nimic, cel puțin până în prezent.

Tot la început de martie, PCRM a cerut Procuraturii Generale „verificarea şi prezentarea informației privind proprietățile dobândite şi înregistrate de deputaţi din Parlamentul R. Moldova de Legislatura a XX-a care, la 20 decembrie 2015, au părăsit Fracțiunea PCRM şi au aderat la Fracțiunea PDM, inclusiv şi de rudele apropiate ale acestora, din decembrie 2015 până în prezent”. În demersul oficial figurează 15 nume de foști și actuali deputați, suspectați, în 2015, că ar fi luat sume impunătoare de bani de la Vladimir Plahotniuc, abandonând formațiunea lui Voronin. În cei 5 ani câți au trecut de la presupusa tranzacție, instituțiile statului nu s-au ocupat de această bănuială rezonabilă. Acum, după excluderea lui Plahotniuc din cercurile sale de influență, apare acest demers, lăsat, deocamdată, fără reacție.

La fel, neatinsă de investigatorii de la Procuratura Generală rămâne și activitatea de „business woman” a mamei șefului statului, Galina Dodon, care, nu se știe din ce bani, s-a pricopsit cu terenuri vaste și cu iazuri în localitatea sa.

Mai nou, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost sesizat de către un judecător că ar fi fost intimidat de reprezentantul companiei de construcții „Reconscivil”, Valeriu Sufrai, care este membru al Consiliul Economic de pe lângă președintele Igor Dodon.

Potrivit sesizării depuse la procuratură, magistratul declară că Valeriu Sufrai, în mod direct, solicită ca președintele Dodon, „prin funcția înaltă pe care o deține”, să intervină în procesul de înfăptuire a justiției. Ce va întreprinde Stoianoglo? Va iniția sau nu o anchetă pe marginea acestui caz?

sursa: zdg.md

autor: Aneta Grosu

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.