Acasă Social Șeful SIS: Chișinău se pregătește pentru un val de refugiați din Ucraina

Șeful SIS: Chișinău se pregătește pentru un val de refugiați din Ucraina

1

Moldova ia în considerare noile provocări de securitate din regiune, va asista partenerii strategici în caz de conflict şi se pregăteşte pentru un val de refugiaţi. Declarațiile au fost făcute de către directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, într-un interviu acordat portalului ucrainean Glavkom.

Potrivit acestuia, la ultima şedinţă a Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, s-a menţionat că, în condiţii de tensiune în regiune (concentrare mare de trupe rusești în apropierea graniţei cu Ucraina), „este necesar să se coopereze şi să existe o interacţiune mai strânsă cu Ucraina, inclusiv ţinându-se cont de posibilele riscuri asimetrice în cazul unei escaladări a conflictului”.

„În primul rând, fluxurile migraţionale şi de refugiaţi sunt posibile, precum şi necesitatea de a acorda asistenţă partenerilor strategici”, a spus Esaulenco.

El a menţionat că „anumite elemente suspecte în opinia Serviciului se află în vizorul structurilor sale de contrainformaţii, s-a stabilit un bun schimb de informaţii cu Procuratura şi alţi colegi, fiind în curs de desfăşurare acţiuni de anchetă pentru documentarea acestor elemente”.

Evaluând scenariile de operaţiuni militare care implică înaintarea trupelor rusești prin sudul Ucrainei până în regiunea transnistreană a Moldovei, Esaulenco a spus că „vecinii noştri estici nu trebuie subestimaţi”.

„Aş dori să cred că diplomaţia va câştiga, dar trebuie să fim pregătiţi pentru dezvoltarea oricărui scenariu. Pentru a ne pregăti pentru aceasta, există o comunicare eficientă cu departamentele relevante”, a spus Esaulenco.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

  1. Asemenea ,,cadou,, demografic am avut în aprilie 1986, cand a avut loc avaria de la Cernobyl. Oare care a fost numărul celor gazduiti și acordînndu-li-se prioritar apartamente, pe cand localnicii trăiau prin subsoluri, cum mărturisea regretatul pictor Andrei Mudrea. tunci majoritatea au devenit membri ale partidelor și miscărilor politice rosii. Majoritataea nu cunosc si respectă nici acum limba de stat. Ce ne asteaptă acum ??? Acelasi scenariu ??? Ceva nu e clar în această,,povară a bunătății moldovenilor, parafrazând pe Ion Druță

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.