Acasă Politic Șeful Regiei Autosalubritate, Eugeniu Axentiev, demis din funcție de CMC. De ce...

Șeful Regiei Autosalubritate, Eugeniu Axentiev, demis din funcție de CMC. De ce socialiștii nu au susținut proiectul

0

Directorul Regiei Autosalubritate, Eugeniu Axentiev, a fost demis din funcție cu votul a 24 de consilieri municipali. Deși solicitarea privind demiterea acestuia a venit inclusiv din partea primarului Capitalei, Ion Ceban, cei 25 de consilieri socialiști s-au abținut de la vot, după ce, în cadrul ședinței, ceilalți consilieri municipali au susținut un amendament care să împiedice numirea, până la alegerea unui nou director, lui Dumitru Vulpe, originar din Sadova în funcția de director interimar.

În debutul ședinței Consiliului Municipal Chișinău, un fost angajat al Regiei Autosalubritate, demis din funcție de Eugeniu Axentiev, a vorbit despre mai multe „ilegalități” comise de acestea. Astfel, potrivit lui, printr-un ordin special al lui Axentiv, un angajat care nu se prezenta la serviciu a primit salariu timp de câteva luni.

„Ultimul moment, cu Țînțărenii, el a dat foc special acolo ca să arate că lucrează mai bine. A fost eliberat șeful de depozit a deșeurilor menajere și angajată o altă persoană. În februarie-aprilie 2019 au scos specialiștii pe stradă pentru susținerea unui partid politic, era sâmbătă și duminică, iar pentru o oră de aflare pe stradă li s-a plătit dublu. La moment, Axentiev a încercat să facă ieri o adunare la întreprindere, dar angajații l-au refuzat și Axentiev stă azi și așteaptă decizia consilierilor municipali”, a menționat fostul angajat al Regiei, citat de realitatea.md

Ulterior, și primarul general al Capitalei, Ion Ceban, le-a cerut consilierilor să voteze pentru demiterea lui Eugeniu Axentiev, care, potrivit lui, și-a luat concediu medical.

„Ceea ce s-a întâmplat la Țînțăreni denotă neglijență și neprofesionalism. Am suportat și mai suportăm încă cheltuieli ca urmare a acestui incendiu. Ne-a luat o săptămână ca să remediem lucrurile. Doar în anul 2019 domnul Axentiev a rificat un salariu de 175 de mii de lei. Asta înseamnă 62-64 mii lei lunar. El și-a atribuit personal prime, chiar dacă salariul lunar a fost de funcție a fost de 12 mii de lei”, a spus Ceban.

Consilierii municipali l-au întrebat pe primarul Capitalei de ce nu-l demite personal, legea oferindu-i acest drept. Ion Ceban a refuzat să ofere un răspuns concret, după care a plecat de la ședință menționând că este așteptat la Guvern.

Este de menționat că, atunci când s-a ajuns la dezbaterea proiectului, consilierii municipali socialiști optau pentru demiterea lui Eugeniu Axentiev. Doar că, după ce au votat aprobarea proiectului ca bază, cu votul a 45 de consilieri municipali, consilierii socialiști s-au abținut de la votul pentru aprobarea în întregime a proiectului.

Asta după ce consilierul liberal Veronica Herța a propus, iar consilierii au aprobat cu 25 de voturi amendamentul care să prevadă că, în termen de 15 zile Primăria Capitalei va emite concurs penru ocuparea funcției de director al Regiei Autosalubritate, iar până la încheierea concursului, desemnarea unui director interimar cu o experiență de cel puțin 4 ani în cadrul Regiei Auosalubritate.

Socialiștii au propus votarea încă a unui amendament care să prevadă excluderea din amendamentul lui Herța a prevederii privind „experiența de cel puțin 4 ani” a directorului interimar. Pus la vot, amendamentul socialiștilor a obținut 23 de voturi, iar împotrivă au votat alți 23 de consilieri. Astfel, fiind paritate de voturi, conform legii, amendamentul a fost respins.

Este de menționat că, amendamentul socialiștilor, dar și abținerea de la vot penrtu aprobarea în întregime a proiectului, a venit în condițiile în care, după aprobarea amendamentului înaintat de Veronica Herța privind numirea unui director interimar „cu o experiență de cel puțin 4 ani în funcție” (așa cum prevede regulamentul), vicedirectorul Dumitru Vulpe, consăteanul președintelui Igor Dodon, nu va putea asigura interimatul Regiei Autosalubritate.

Potrivit Veronicăi Herța socialiștii și-au dorit ca Dumitru Vulpe să rămână la conducerea Regiei Autosalubritate, iar ulterior întreprinderea să ajungă în mâinile prietenului lui Igor Dodon, omul de afaceri rus Igor Ceaika, o parte din afacerile căruia sunt în domeniul evacuării deșeurilor menajere.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.