Acasă Social Şeful ANSP: Avem casieri, taxatori, frizeri infectaţi. Am putea reveni la starea...

Şeful ANSP: Avem casieri, taxatori, frizeri infectaţi. Am putea reveni la starea de urgență

0

În prima zi de redeschidere a Pieței Centrale, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, se arată îngrijorat de fluxul mare de persoane și de felul în care se respectă regulile. „Dacă o să continuăm așa, o să ajungem miercuri sau joi când o să se închidă piețele”, a declarat șeful ANSP în cadrul unei emisiuni televizate, scrie agora.

„Piețele s-au deschis și sub presing. Noi vedeam mulțimile de oameni care insistau să se redeschidă piețele ca să-și câștige bucata de pâine. Și eu eram conștient că lumea e impusă de situație să stea în piață, căci nu stă de bună voie”, afirmă Furtună.

Șeful ANSP s-a arătat nemulțumit de felul în care oamenii respectă regulile, în mod special de felul în care este purtată masca, astupând doar gura.

„Bătaie de joc! Dacă o să continuăm așa, o să ajungem miercuri sau joi când o să se închidă piețele. Populația trebuie să înțeleagă că prin nepăsare, prin neluare act de învățămintele pe care le dă specialiștii, duc la aceea că se sufocă sistemul de sănătate.
Și iată fluxul acesta mare și nebun din Piața Centrală, prin nerespectarea regulilor de conduită, de igienă și purtare a măștilor, în câteva zile o să se reflecte la împotmolirea spitalelor. O să ajungem în situația Italiei când o să zicem – pe acesta îl luăm, pe acesta nu. Și o să întrebați iar sistemul de sănătate, de ce nu îl luați pe cutare? Pentru că cutare nu a ascultat și a vrut piață deschisă”, a spus șeful ANSP.

Şeful ANSP a dat drept exemplu frizeriile, cărora le-a fost permisă activitatea parţial, însă cu respectarea măsurilor, Directorul ANSP dă de înţeles că unii dintre frizeri nu au respectat măsurile şi au fost infectaţi cu coronavirus.

Totodată, Nicolae Furtună spune că avem şi casieri, şi taxatori infectaţi, după ce măsurile privind transportul public la fel au fost relaxate.

„Omul nostru nu a făcut concluzia esenţială. Relaxare nu înseamnă relaxarea de până la COVID. Relaxare înseamnă ieşirea din găoace, dar ţinând cont că mă paşte COVID-ul”, spune Nicolae Furtună.

Menționăm că din 1 iunie piețele din Chișinău și Bălți și-au reluat activitatea, potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică. Administrația piețelor, dar și comercianții sunt obligați să respecte un set de reguli pentru a evita răspândirea pandemiei de coronavirus: dezinfectarea utilajului de lucru și a celui frigorific, a spațiilor de depozitare și comercializare a mărfurilor, a tejghelelor și a întregului teritoriu.

Totodată, sunt prevăzute ieșiri și intrări separate pentru vizitatori și cumpărători. Toți angajații și comercianții trebuie asigurați, obligatoriu, cu echipament de protecție, iar locurile de comerț din piețe ar trebui amenajate la o distanță de doi metri.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.