Acasă Justiţie Se cere revocarea lui Dorel Musteață din funcția de membru INJ

Se cere revocarea lui Dorel Musteață din funcția de membru INJ

0

Consiliul Institutului Național de Justiție (INJ) a adoptat vineri, 29 mai, o hotărâre ce-l vizează pe membrul Dorel Musteață, tot el membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). S-a solicitat CSM-ului, autoritatea care l-a propus în funcție, revocarea acestuia din cadrul INJ pe motivul neîndeplinirii corespunzătoare a atribuțiilor. Totodată, a fost sesizată și Inspecția Judiciară în acest sens.

În fapt, la începutul lunii mai, un alt membru al INJ, judecătorul Ghenadie Pavliuc a înaintat o solicitare cu privire la punerea în discuție a revocării colegului său, invocând, pe lângă îndeplinirea necoreconspuzătoare a atribuțiilor la Institut, incompatibilitatea lui Dorel Musteață cu funcția de la INJ și cea de la CSM.

Mai întâi, din documentul de mai jos, reiese că Dorel Musteață ar fi lipsit nemotivat cel puțin de la trei ședințe consecutive ale Consiliului INJ anul curent: pe data de 17 februarie, 3 martie și 29 mai, dar și de la altele pe parcursul anului trecut. Acest lucru s-ar confirma prin procesele verbale ale ședințelor plenare.

Cât despre incompatibilitate, se menționează că: „Dorel Musteață, exercitând concomitent și funcția de membru al CSM și participând în cadrul ședințelor plenare ale CSM la examinarea tuturor problemelor ce țin de activitatea INJ, în nenumărate rânduri, și-a manifestat opinia negativă asupra acestora, criticând atât activitatea și prestația membrilor Consiliului INJ, cât și hotărârile Consiliului, chiar dacă acesta a participat nemijlocit la emiterea anumitor soluții în calitatea sa de membru în același Consiliu”, transmite realitatea.md.

Asta ar fi dus la limitarea desfășurării normale a activității INJ.

Astfel, Consiliului INJ a emis hotărârea de mai jos prin care a constatat că Dorel Musteață avea posibilitatea să recurgă la autorecuzare pe subiectele legate de activitatea Institutului de pe ordinea de zi a ședințelor CSM, dar nu a făcut-o.

În această ordine de idei, a fost sesizată și Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru efectuarea controlului privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese.

Potrivit legii, Consiliul INJ este organul suprem de conducere al Institutului. Pe site-ul INJ, pe lângă Ghenadie Pavliuc și Dorel Musteață, sunt menționate următoarele persoane: Diana Rotundu, Eudard Bulat, Oxana Robu, Viorica Mihaila, Ruslan Popov, Igor Popa, Dumitru Gherasim și Vitalie Stratan.

Mandatul membrilor Consiliului INJ este de o durată de 4 ani și poate fi reînnoit doar o singură dată.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.