Acasă Social Școala de Hipism și Pentatlon Modern – poate deveni doar un vis

Școala de Hipism și Pentatlon Modern – poate deveni doar un vis

0

Își lasă calculatoarele, televizoarele și telefoanele la o parte, doar pentru ași petrece două-trei zile în săptămînă la înălțime, în compania cailor. Este vorba despre zeci și chiar sute de copii din capitală care anual trec pragul Școlii Republicane de Hipism și Pentatlon Modern. Unii o fac din plăcere, alții din curiozitatea, iar o parte din ei pentru că își doresc să devină adevărați campioni. Totuși, visul de a deveni campioni naționali și internaționali, poate rămâne doar ”un vis” pentru iubitorii de cai și asta pentru că instituția se afla într-o stare care poate duce la sistarea activității.

File din istoria și interiorul școlii

După cel de-al Doilea Război Mondial, pe teritoriul întregii Uniuni Sovietice au fost închise unitățile militare de cavalerie, în locul acestora fiind fondate instituții de profil sportiv, în special destinate hipismului. În 1956, o astfel de instituție – Școala Republicană de Hipism și Pentatlon Modern, fusese deschisă la Chișinău, devenind una dintre cele mai prestigioase școli sportive din Uniunea Sovietică. Rezistă și la 65 de ani, pregătind sportivi și chiar adevărați campioni.

Școala Republicană de Hipism și Pentatlon Modern este finanțată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, lecțiile fiind absolut gratuite pentru toți doritorii.

Planul de studii prevede 7 ani de pregătire până la data absolvirii, copiii având într-un an câte două sesiuni, unde sunt examinați la trei probe: teoretică, practică și la pregătirea fizică generală.

Înscrierile se fac de la 10 ani, vârsta considerată ca fiind cea mai benefică pentru a începe acest tip de antrenamente. Hipismul necesită disciplină și atenție, caii uneori pot acționa agresiv, de aceea copilul trebuie să asculte cu atenție ce spune profesorul și să execute cu exactitate cerințele.

Începătorii au câte 3, 4 antrenamente, iar cei avansați – câte 6 antrenamente pe săptămână.

Instituția este divizată în două profile: Hipism și Pentatlon Modern.

Școala nu are vacanță, acesta fiind singura instituție de învățământ care lucrează anul împrejur. Această decizie a fost luată deoarece pentru un cal sportiv este dăunător să stea prea mult timp în același loc. Aceste animale se odihnesc o singură dată în săptămână, altfel pot deveni periculoase și își pot pierde calitățile sportive.

Hipismul este un sport care influențează pozitiv nu doar starea fizică a persoanei care îl practică, dar și stările emoționale ale acesteia, dezvoltând deprinderi sănătoase și folositoare pentru un sportiv. Specialiștii afirmă că Hipismul are numeroase beneficii:

  • Fortifică mușchii spatelui;
  • Îmbunătățește starea fizică a organismului;
  • Dezvoltă simțul coordonării și al unei competiții sănătoase;
  • Încurajează simțul încrederii;
  • Dezvoltă capacitățile de socializare;
  • Echilibrează stările emoționale negative.

Pentatlonul Modern este sportul în care se regăsesc concomitent cinci tipuri de alte activități: atletica, înotul, tirul, scrima și hipismul cu obstacole. Primii doi ani de studii îi constituie nivelul începător. În această perioadă, copilul practică trei sporturi din cele cinci.

În prezent 200 de elevi studiază gratuit la școală, peste 20 de copii cu dizabilități participă la programul de hipoterapie și 80 de cai sunt îngrijiți și antrenați.
În fiecare an, Asociația de Echitație Sportivă împreună cu ȘRSH și PM organizează și petrece concursuri republicane, organizează evenimente de caritate, concerte, prezentări la care auparticipat în anul 2019 peste 20.000 de persoane.

Cât trebuie să scoată părinții din buzunar

Școala este o instituție sportivă de stat, lecțiile fiind gratuite. Astfel, părinții cheltuie bani doar pentru echipamentul sportiv. Prețurile variază pe piața sportului, în timp ce un element al echipamentului îl poți cumpăra cu 35 de euro, altul îl găsești cu 300 de euro, contează calitatea și numele producătorului. Un echipament minim, creat din tocă (35 de euro), vestă de protecție pentru începători (30 de euro), pantaloni (20 euro) și cizme (35 euro), va costa aproximativ 120 de euro (2400 de lei). Cei care preferă echipament mai calitativ, mai modern, trebuie să tripleze suma.

Totodată, școala sportivă nu deține echipament special pentru cai. Ceea ce mai poți găsi în cadrul școlii sunt echipamentele profesorilor care, în paralel cu antrenamentele copiilor, se antrenează și ei.

Există riscul de a pierde generațiile ulterioare a obiectului istoric

Situația actuala a complexului este una pe cât se poate de dureroasă și asta pentru că clădirea adimistrativă este distrusă în proporții de 70 la sută. Situația grajdurilor necesită o intervenție imediată în vederea asigurării securității, atât a sportivilor și antrenorilor, cât și întreninerea în siguranță a cailor.

Mai mult decât atât necesitatea lucrărilor de restaurare și consolidare a complexului sunt demonstrare și de expertiza specialiștilor din Agenția de Inspectare și Restaurare Monumentelor.

Prin urmare, instituția are nevoie de sprijin și suport care sunt vitale pentru menținerea nivelului de pregătire, reparație și restaurare a infrastructurii școlare, baze material tehnice pentru dezvoltarea echitației sportive în Republica Moldova, iar până atunci țara noastră riscă să nu mai aibă noi generații de campioni.

Campioni crescuți de Școala Republicana de Hipism și Pentatlon Modern

Școala Republicana de Hipism și Pentatlon Modern crește campioni naționali și internaționali. Printre aceștia sunt:

  • Alex Vasilianov, participant la Jocurile Olimpice 2018 pentru juniori din Argentina,
  • Valentin Samsonov, câștigător al Campionatului Mondial la Pentatlon Modern 2016 pentru juniori din Portugalia,
  • Romina Cuțaev, câștigătoarea locului 2 categoria femei la Campionatul Mondial la Djighitovca Sportivă din 2018,
  • Cleopatra Pavlovschi câștigătoarea locului 2 categoria femei la Djighitovca Sportivă din 2019,
  • Ecaterina Echim câștigătoarea locul 1 categoria copii și Alina Darii câștigătoarea locului 2 categoria juniori la Campionatul R. Moldova la Dressage 2019,
  • Ecaterina Echim câștigătoarea locului 2 categoria copii și Lina Boiarscaia câștigătoarea locului 2 categoria juniori la Campionatul R. Moldova la Obstacole 2019.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.