Acasă Istorii din spatele culisei SCANDALOS// Arestarea oamenilor continuă să fie la ordinea zilei. Cazul echipamentelor aeronautice:...

SCANDALOS// Arestarea oamenilor continuă să fie la ordinea zilei. Cazul echipamentelor aeronautice: ”Ori nu au avut temei pentru a-i reține, ori nu au suficiente probe pentru a le înainta o bănuială rezonabilă”

1

După ce SafeNews.md a scris ieri, despre faptul că procurorii din cadrul PCCOCS au eliberat toate persoanele reținute în cadrul investigării situației privind asamblarea echipamentelor aeronautice, unul dintre reprezentanții instituției vizate, a ținut să ofere o lecție de corectitudine portalului SafeNews.md, nu și să să vină cu o reacție în ceea ce privește acțiunile întreprinse de procurori. Între timp, unii juriști susțin că acest dosar are de fapt o altă menire decât cea expusă de procurori.

La data de 2 iuliei, portalul SafeNews.md a făcut publică informația potrivit căreia persoanele reținute în cazul asamblării clandestine a echipamentelor aeronautice la Criuleni, au fost eliberate. Informație, confirmată de surse din interiorul Procuraturii Generale, dar care au solicitat păstrarea anonimatului.

Înaintea publicării materialului, redacția noastră a încercat să obțină o reacție din partea procuraturii, însă nu am primit un răspuns la apelurile telefonice.

MAI MULTE DETALII: Cazul helicopterelor de la Criuleni: Toți cei reținuți de procurori au fost ELIBERAȚI

Ulterior, comunicatorul instituției, Emil Gaitur a dresat un mesaj redacției noastre, în care a cerut să rectificăm informația, așa cum potrivit dânsului, procurorii au eliberat doar cinci persoane dintre cele reținute, însă nu a acceptat invitația redației de a oferi mai multe detalii despre caz. În schimb, Gaitur a ținut să ofere lecții de corectitudine, invocând faptul că nu a fost telefonat.

Nu este pentru prima dată când comunicatorul PCCOCS implimentează ”cenzura” în raport cu reprezentanții mass-media.
Între timp, acesta, a oferit detalii despre cazul asamblării clandestine a echipamentelor aeronautice, colegilor de la deschide.md.

„Cu referire la persoanele implicate: primar, au fost recunoscute în calitate de bănuiți 10 persoane, în vederea stabilirii circumstanțelor ce constituie obiect al investigațiilor. Cu referire la 5 din ei (muncitori simpli), a fost dispusă scoaterea lor de sub urmărire penală și audierea în calitate de martori, cu ulterioara confruntare cu administrația întreprinderii. Trebuie să menționăm faptul că procurorii nu urmăresc persoane, ci fapte infracționale; ei întreprind toate acțiunile pentru acumularea probelor și nu tind spre aplicarea măsurilor preventive pentru a impresiona”, a declarat Gaitur pentru deschide.md.

Ca o confirmare a reacției oferită ieri jurnaliștilor deschide.md, pe pagina de facebook a PCCOCS a fost plasată, azi dimineață, o notă informativă prin care se indică faptul că 5 persoane dintre cele eliberate au la moment statut de martor în dosar. Cifra însă nu se oprește aici. În aceiași notă informativă se indică faptul că și în privința altor două persoane ( dintre cele 9 reținute inițial) în următoarea zi a fost dispusă scoaterea de sub urmărirea penală.

Declarațiile făcute de reprezentantul instituției, lasă cel puțin câteva semne de întrebare. Or, din acestea, percepem faptul că persoanele au fost reținute și eliberate nici după expirarea a celor 72 ore, fiind scoase de sub urmărire penală.

”Ori nu au avut temei pentru a-i reține, ori nu au suficiente probe pentru a le înainta o bănuială rezonabilă”

Așa cum nu am reușit să obținem o comunicare eficientă cu purtătorul de cuvânt al instituției, echipa SafeNews.md a cerut ajutorul experților pentru a comenta acțiunile întreprinse de procurori în raport cu persoanele reținute.

Ion Dron, avocat: ”Ori nu au avut temei pentru a-i reține, nu au suficiente probe pentru a le înainta o bănuială rezonabilă de comitere a infracțiunii.

Ori nu au avut temei pentru a-i reține, sau din datele preventive pe care le dețin, ei nu au suficiente probe pentru a le înainta o bănuială rezonabilă de comitere a infracțiunii. Adică nu au suficiente probe pentru a-i pune sub bănuire. Aspectul pe care trebuie să-l știți, este primul: prea ușor este reținută astăzi o persoană, fie și pe trei, fie și pe șase, fie și pe 12 ore. Orice oră aflată în detenție este un stres și o încălcare a liberei circulații a persoanei. Asta este prima lecție. Prea ușor sunt reținute persoanele, a comentat pentru SafeNews.md juristul Ion Dron.

”Acțiunile procurorilor PCCOCS nu fac decât să contravină afirmațiilor făcute de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, care afirma că o dată cu venirea sa la cârma instituției, nu vor mai fi admise rețineri neîntemeiate.” de această părere este avocatul Gheorghe Malic.

Eu cred că nu a fost nici un temei pentru a reține aceste persoane. Haideți să admitem că aceștia întradevăr au pus elecopterele pe bandă de producere și așteaptă să cucerească toată lumea cu acestea, oricum nu poți să vorbești din start despre o infracțiune, decât dacă este una economică care nu atrage necesitatea reținerii persoanelor, dar nu tocmai de un grup criminal organizat. Ei singuri sunt un grup criminal organizat care nu știu nici carte și vor falimenta acest stat prin reținerile abuzive. Ceea ce a declarat Stoianoglo că nu se va mai efectua rețineri neîntemeiate, vă amintiți? Păi iată că lucrurile nu s-au schimbat de fel. Iar acest dosar este făcut doar de ochii lumii, pentru a demonstra că lucrează și sunt utili statului, ceea ce nu este așa, a declarat Malic pentru SafeNews.md

Teodor Cîrnaț: ”Acest dosar este unul ”fantomă”.

Acest caz face parte din categoria dosarelor ”fantome” care au menirea de a deconcentra atenția de la problemele reale și dosarele de rezonanță, care cu adevărat își merită interesul. În acest caz vedem procuratura care se laudă că a descorit un grup criminal care asamblau elecoptere și în același timp au lansat o formulă foarte complicată potrivit căreia sunt implicați cei din stânga Nistrului. În realitate eu sunt de părerea că într-un final nu va fi condamnată nici o persoană, căci și aceste două persoane rămase vor fi scoase de sub urmărire penală, a declarat juristul Teodor Cîrnaț pentru SafeNews.md

SafeNews.md precizează că, astăzi și șeful statului, Igor Dodon, a spus că va ruga organele de anchetă să fie mai „blânde” cu persoanele reținute în acest dosar, deoarece ele „sunt bravo” că au capacitățile să facă aceste aparate de zbor, iar statul ar trebui să le pună să muncească în acest domeniul legal, deoarece am avea doar de câștigat pe urma capacităților acestor cetățeni.

CITEȘTE ȘI: Dodon despre persoanele care asamblau clandestin cele 10 elicoptere: Cineva o să mă critice pentru că laud infractorii, dar sunt bravo

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.