Acasă Economic Scad dobânzile la creditele acordate în cadrul Programului Prima Casă

Scad dobânzile la creditele acordate în cadrul Programului Prima Casă

0

Scad dobânzile la creditele acordate în cadrul Programului „Prima Casă”. Specialiștii estimează o creştere a cererii la astfel de împrumuturi ipotecare cu până la 35 de procente în următoarea perioadă.

Se întâmplă după o perioadă de doi ani, în care programul a înregistrat o scădere cu 90 la sută a solicitărilor de credite, prin programul guvernamental, transmite SafeNews.md cu referire la Tvr Moldova.

În 2023, chiriile au crescut in medie 30% iar cu acești bani se poate plăti o rată la bancă pentru cumpărarea de locuinte.

„Noi am optat vreo cinci ani în urmă cu soţul pentru un credit ipotecar. Achităm lunar nu l-am finista încă, suntem în proces. Suntem mulţumiţi, avem căsuţa noastră. Mergem pe varianta că achităm casa noastră şi mai departe o să ne fie mai uşor. Eu nu văd altă şansă pentru tinerii noştri. Este foarte greu cu salariile de la noi să colectezi o sumă atât de mare de bani pentru o casă. Consider binevenite, chiar dacă când faci calculele, suma care o întoarcem la bancă este mult mai mare”.

Scăderea dobânzilor ar putea revigora piaţa creditelor imobiliare din Republica Moldova, în special a celor prin Programul Prima Casă. Anul trecut au fost înregistrate doar 61 de cereri, comparativ cu 2.450 în 2021.

Veaceslav Ioniță expert economic: „Riscuri întotdeauna există. Eu doar vreau să încurajez cetăţenii prin ale spune că dobânda care a crescut peste 12-13 la sută, acum ste în cădere liberă. Cred că într-un viitor apropiat o să ne apropiem de 6-7% şi intrăm în zona confortabilă pentru cetăţenii noştri. Această dobândă de 6-7% este mai mică decât creşterea veniturilor oamenilor”.

În programul „Prima Casă” rata dobânzii, în caz de creştere, nu poate fi revizuită mai mult de două ori intr-un an și nu poate depăşi 4% o dată la 6 luni. Intr-un an, dobinda nu poate depăşi o creștere de 6%. De la începutul acestui an, au fost înregistrate deja 8 cereri la programul prima casă.

Florentin Gheorghieș reprezentantul beneficiarilor programului „Prima Casă”: „Rata lunară de exemplu la un imobil de 44 mii de euro, ar fi rata de 7.700 de lei. Dar, dacă noi ne orientăm la un imobil de până la 30 mii de euro, de 600 de mii ar fi perfect, dar e foarte greu de găsit aşa imobil, ar fi o rată de 4.800 de lei”.

Un dezavantaj al programului este valoarea plafonată la 1 milion de lei pentru cumpărarea locuinței.

Oga Chirtoacă, şef, Secţia Evaluarea Conformităţii Garanţiilor Prima Casă: „Pentru îmbunătăţirea condiţiilor programului este majorarea valorii de vânzare-cumpărare a bunului imobil. Dacă s-ar majora şi nu ar fi plafonat la un milion de lei şi ar fi două milioane de lei, acesta ar fi preţul real cu care beneficiarii ar putea să-şi procure un bun imobil pe piaţa imobiliară din Republica Moldova”.

Pentru programul Prima Casă din acest an au fost prevăzute la buget fonduri de 170 milioane de lei.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.