Acasă Social Salarii de 82.000 de lei la CC: Criticile opoziției și explicațiile PAS

Salarii de 82.000 de lei la CC: Criticile opoziției și explicațiile PAS

157
0
ads

Judecătorii Curții Constituționale reprezintă garantul constituționalității Republicii Moldova. Astfel își justifică deputații PAS votul din plenul Parlamentului în favoarea majorării salariilor lunare ale magistraților Înaltei Curți până la 82.000 de lei. De cealaltă parte, deputații opoziției spun că amendamentul care a dus la dublarea lefurilor judecătorilor Curții a fost aprobat fără avizul Guvernului, transmite SafeNews.md cu referire la IPN.

Deputații PAS spun că salariile majorate ale judecătorilor Curții Constituționale vor oferi magistraților independență deplină, astfel încât să nu existe tentația unor acte de corupție în defavoarea intereselor statului. Potrivit guvernanților, Curtea Constituțională este cea mai importantă instituție în stat, iar remunerarea judecătorilor CCM trebuie să fie pe măsură.

„Deși au trecut 30 de ani de la proclamarea Independenței, noi oricum ne aflăm la început de cale în crearea unui stat de drept. Normele constituționale trebuie să funcționeze indiferent de partidul care se află la guvernare. Iată de ce cei 6 oameni de la Curtea Constituțională trebuie să ridice un salariu decent, astfel încât să-și permită să aibă o independență absolută. Nu este vorba despre o corupere politică pentru că mandatul membrilor CCM, nu este același ca durată cu legislaturile Parlamentului. Curtea Constituțională este garantul constituționalității țării”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii „Главный вопрос” de la NTV Moldova.

Opoziția spune că amendamentul care a dus la dublarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale nu a fost agreat de Guvern, Executivul dând aviz negativ acestei inițiative.

„Avizul Guvernului la acest amendament este negativ. Cum ați votat un amendament cu aviz negativ din partea Guvernului? Dacă cineva va merge la Curtea Constituțională să conteste acest amendament, sunt curios cum vor proceda judecătorii Curții Constituționale, dacă această prevedere îi vizează pe ei înșiși?”, s-a întrebat deputatul Blocului PCRM-PSRM, Grigore Novac.

În urma unui amendament la proiectul politicii bugetar-fiscale, semnat de deputații PAS, Olesea Stamate, Veronica Roșca și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a fost aprobată o majorare semnificativă a salariilor judecătorilor Curții Constituționale, de la 44 de mii de lei la aproape 82 de mii.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here