Acasă Extern Rușii nu-și mai retrage cosmonauții de pe Stația Spațială Internațională

Rușii nu-și mai retrage cosmonauții de pe Stația Spațială Internațională

0

Iuri Borisov, directorul agenției spațiale ruse, Roscosmos, a declarat oficial, într-o discuție televizată cu Vladimir Putin, că Rusia nu își mai retrage cosmonauții de pe Stația Spațială Internațională așa cum anunțase inițial.

În luna iulie a anului trecut, oficialii ruși susțineau că vor părăsi SSI în anul 2024, ca urmare a degradării relațiilor dintre Kremlin și Occident pe fondul conflictului armat din Ucraina. Între timp au revenit la sentimente mai bune, iar noua „decizie a guvernului” a schimbat data la care rușii vor părăsi SSI. Mai exact, acest lucru urmează să se întâmple în 2028.

Motivul ar fi acela că Rusia „nu poate renunța la misiunile spațiale sub nicio circumstanță”. În aceeași ordine de idei, Iuri Borisov a declarat că a sosit momentul pentru a se relua discuțiile privind construirea unei stații spațiale rusești.

Deși Europa, Canada, Japonia, SUA și Rusia au stabilit să colaboreze pe SSI până în anul 2024, oficialii americani doresc să prelungească acest acord până în 2030. Chiar dacă pare puțin probabil ca Rusia să demareze prea curând proiectul unei stații orbitale proprii, mai ales în contextul cheltuielilor uriașe generate de război și pe fondul sancțiunilor internaționale, experții sunt de părere că numai construcția stației ar dura cel puțin un deceniu, iar Rusia nu își permite să stea deoparte în cursa spațială atâta timp.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.