Acasă Extern Rușii au cucerit primul oraș important în Ucraina. În Kiev a fost...

Rușii au cucerit primul oraș important în Ucraina. În Kiev a fost bombardată o gară plină cu civili care fugeau din oraș

0

Este a șaptea zi de când Rusia a invadat Ucraina. Parașutiști ruși au aterizat în Harkov și au atacat unul dintre spitalele militare ale orașului, potrivit Agenției Independente de Informații din Ucraina și oficialilor militari ucraineni. Martorii spun că bombardamentele au fost intensificate în oraș miercuri. Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în urma bombardamentelor. Rachetele rusești au lovit și alte orașe printre care Herson și Mariupol.

Principalale informații ale zilei:

  • Ucraina a publicat un nou bilanț al pierderilor rusești: peste 5.800 de militari, sute de vehicule blindate, 30 de avioane.
  • Peste 2.000 de civili au murit de la începutul invaziei, transmit serviciile de urgență ucrainene.
  • La Herson și Harkov se duc lupte grele.
  • Un atac de amploare a fost lansat la Jîtomîr, în vestul Ucrainei, unde au fost lovite maternitatea și mai multe case.
  • Ministrul de Externe al Ucrainei susține că cinci copii cu vârste de 7 până la 11 ani au fost arestați în Moscova, pentru că au afișat mesaje anti-război.
  • Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în urma bombardamentelor asupra Harkovului, a spus guvernatorul regiunii.
  • ExxonMobil și Boeing s-au alăturat listei tot mai mari de companii care sancționează invazia Rusiei în Ucraina.
  • Miercuri dimineață aveau loc lupte în orașul Harkov, din apropierea graniței cu Rusia.
  • Parașutiști ruși au aterizat în Harkov în cursul nopţii de marţi spre miercuri.
harta ucraina 2 martie
Ultimele mișcări de trupe ale Rusiei în Ucraina. Sursa: Institute for The Study of War/ Mason Clark, George Barros, and Kateryna Stepanenko

,

Angajată OSCE, ucisă în bombardamentele din Harkov

ACTUALIZARE 3 MARTIE  00:27 O angajată a Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina, Marina Fenina, a murit în timpul bombardamentelor de la Harkov, a anunțat Secretariatul OSCE din Viena, citat de grupul media ucreainean, Nexta.

CNN: SUA au livrat Ucrainei săptămâna aceasta sute de rachete antiaeriene Stinger

ACTUALIZARE 3 MARTIE  00:20 SUA au livrat Ucrainei în ultimele zile sute de rachete antiaeriene Stinger. Doar luni au fost livrate 200 de bucăți, potrivit unui oficial american, informează CNN.

La începutul acestui an, SUA a aprobat ca Lituania, Letonia și Estonia să trimită arme de fabricație americană în Ucraina, inclusiv rachete Stinger. Până acum, SUA nu furnizase astfel de arme direct Ucrainei.

Livrarea directă a rachetelor Stinger către Ucraina a venit urma insistenței unor membri ai Congresului. Ucrainenii ceruseră în mod repetat mai multe arme din SUA, inclusiv arme antiaeriene și antitanc.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat miercuri reporterilor că Ucraina va primi „echipament militar defensiv, vital” de care are nevoie.

Pentagon: Convoiul rusesc care se îndreaptă spre Kiev se află în impas

ACTUALIZARE 02 MARTIE  23:18 Convoiul rusesc care se îndreaptă spre Kiev se află în impas, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Departamentul american al Apărării afirmă că forțele rusești au înregistrat progrese minore în ultimele 24-36 de ore, scrie BBC.

Potrivit lui Kirby, un convoi de trupe de 60 km care se îndreaptă spre Kiev a fost încetinit de luptătorii ucraineni și „rămâne blocat”.

„Credem că rușii se regrupează și reevaluează progresele pe care nu le-au făcut”, a declarat el reporterilor.

Kirby a precizat că trupele invadatoare întâmpină în general mai puțină rezistență în sudul țării decât în nord.

El a spus că Pentagonul nu poate confirma că orașul Herson din sudul țării a căzut, așa cum susțin rușii.

În pofida încetinirii ritmului, a avertizat el, Rusia păstrează la dispoziție o putere suplimentară care nu a fost încă folosită.

Rușii au cucerit orașul Herson, primul oraș major din Ucraina capturat de invadatori

ACTUALIZARE 02 MARTIE 22:35 Herson a fost cucerit de armata rusă, devenind primul oraș mare ucrainean care intră sub controlul Rusiei. Informația a fost confirmată de primarul orașului pentru New York Times. 

Explozie puternică în apropierea gării din Kiev

ACTUALIZARE 02 MARTIE 21.45. O explozie puternică a fost auzită astăzi lângă gara centrală din Kiev, a declarat Anton Herașcenko, consilier în Ministerul de Interne al Ucrainei, potrivit Reuters.

Un martor Reuters din Kiev a relatat că explozia a fost atât de puternică încât pământul s-a cutremurat.

Potrivit lui Herașcenko, un sistem mare de furnizare a agentului terminului ar fi putut fi distrus de racheta care s-a prăbușit în apropierea gării din Kiev.

O parte din capitala Ucrainei ar putea rămâne acum fără căldură, în timp ce temperatura de afară scade sub 0 grade, potrivit oficialului ucrainean.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.