Acasă Extern Românii ar putea interveni în afara țării pentru a proteja cetățenii săi

Românii ar putea interveni în afara țării pentru a proteja cetățenii săi

0

România ar putea interveni în afara țării, inclusiv militar, pentru a „proteja cetățenii români aflați în pericol”. Un proiect de lege în acest sens, elaborat de Ministerul Apărării Naționale (MApN) de la București, a fost pus în dezbatere publică. Noua lege aduce în discuție și conceptul de amenințări hibride la adresa securității României.

Potrivit sursei citate, dacă va fi adoptată, noua lege va permite intervenții în afara teritoriului României. Acțiunile nu se limitează doar la trupele militare, dar pot implica și alte tipuri de intervenții, în scopul contracarării amenințărilor hibride, scrie newsmaker.md.

Proiectul prevede că intervențiile de acest fel vor putea fi inițiate la recomandarea președintelui României, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Președintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afară teritoriului național”, se menționează în proiect, potrivit sursei citate.

Proiectul de lege mai prevede că, în situația stării de mobilizare sau în timpul unui conflict armat, personalul angajat al Ministerului Afacerilor Interne al României poate fi supus militarizării.

***

Republica Moldova este o țară neutră. Statutul, consfințit în Constituție, interzice aflarea pe teritoriul țării a trupelor străine, fapt încălcat, însă, de Rusia, țară a cărei militari continuă să staționeze ilegal în regiunea transnistreană.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.