Acasă Economic Republica Moldova exportă cartofi în Macedonia de Nord

Republica Moldova exportă cartofi în Macedonia de Nord

0

Prețurile mici la cartofi în Republica Moldova au făcut din această țară, care de obicei este un importator net de acest produs, un exportator destul de semnificativ în septembrie-octombrie a anului curent, notează EastFruit, o platformă informațional-analitică a pieței agricole din Europa de Est, Asia Centrală și Caucaz.

Potrivit sursei, un prim lot de cartofi moldovenești a fost exportat recent în Macedonia de Nord, transmite SafeNews.md cu referire la IPN.

EastFruit menționează că aceasta nu este prima surpriză a sezonului pe piața cartofilor din Moldova. Se are în vedere că anterior s-a scris nu o dată despre livrările surprinzătoare de cartofi moldovenești pe piețele din Rusia și Belarus, în timp ce aceste țări au recolte proprii cu prețuri, de obicei, cele mai mici la acest produs. Mai mult, atât Belarusul, cât și Rusia se considerau în trecut exportatori tradiționali de cartofi în Moldova.

EastFruit explică turnurile de pe piață prin starea prețurilor: cartofii din Moldova sunt la moment cei mai ieftini din regiune. În ciuda creșterii accentuate a prețurilor la mijlocul lunii octombrie, prețurile cu ridicata la cartofii din Moldova sunt mai mici chiar decât în Polonia. 

Iar în Belarus se dă acum pe cartofi de două ori mai mult decât în Moldova, în timp ce în Rusia ei costă de aproape trei ori mai mult.

În Macedonia de Nord se atestă prețuri mai mari la cartofi decât în Rusia. Prin urmare, estimează EastFruit, este posibil ca această livrare din Moldova să nu fie unica, pentru că, în general, în țările balcanice, prețul la cartofi e destul de ridicat în acest sezon.

Totodată, mulți participanți la piață cred că cartofii în Moldova se vor scumpi, iar în a doua jumătate a sezonului de consum cantitățile de cartofi ar putea fi insuficiente pentru satisfacerea necesităților interne. 

Atât capacitățile de depozitare, cât și tehnologiile de stocare nu sunt pe deplin dezvoltate în țară. Sursa notează că în ultimii ani, în Republica Moldova, prețurile mici la cartofi au fost menținute prin livrări excesive din UE, ceea ce nu mai este de așteptat în sezonul 2021-2022.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.