Acasă Economic Republica Moldova a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu...

Republica Moldova a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu circa 69%

0

Republica Moldova a redus cu aproximativ 69% emisiile de gaze cu efect de seră (GES) față de anul 1990, depășind cu 4% angajamentele sale în cadrul Acordului de la Paris, incluse în țintele intermediare pentru anul 2020. Despre aceasta anunță Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

Conform estimărilor MADRM, cele mai semnificative reduceri ale emisiilor de GES au fost înregistrate în agricultură, depășind cu 26% țintele intermediare pentru 2020, și sectorul de producere a energiei electrice și termice, cu 19%. 

Însă, se înregistrează creşteri semnificative de GES faţă de ţintele prestabilite pentru anul 2020, în sectorul rezidențial – cu 49%, transporturi – cu 37% şi procese industriale – cu 39%.

„Eforturile noastre trebuie canalizate spre implementarea activităților care vor contribui la atingerea ambiției climatice a Republicii Moldova exprimată în Contribuția Națională Determinată actualizată. 

Acest lucru ne va apropia de obiectivele Acordului de la Paris de decarbonizare a economiei și de îmbunătățire a rezilienței față de schimbările climatice. Abordarea dezvoltării cu emisii reduse va permite Republicii Moldova să-și atingă obiectivele de dezvoltare durabilă și angajamentele climatice asumate la nivel internațional. 

Tranziția către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon și rezilientă la schimbările climatice necesită investiții financiare importante și, în acest context, mizăm pe sprijinul partenerilor noștri externi în dezvoltarea și implementarea politicilor climatice”, a declarat Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

În CND actualizată, Moldova s-a angajat să reducă necondiționat emisiile de GES cu 70% către anul 2030 față de anul 1990, pentru a-și aduce contribuția la realizarea Acordului de la Paris. 

Acesta este cel mai important acord climatic, care prevede menținerea încălzirii globale mult sub 2 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Republica cu Moldova este una dintre țările cele mai vulnerabile la schimbările climatice, în pofida faptului că are o contribuție minoră la nivelul emisiilor globale a gazelor cu efect de seră. 

Pierderile anuale provocate de schimbările climatice se ridică la 2,13% din Produsul Intern Brut, iar în următoarea decadă până la 40 de mii de decese pe an ar putea fi provocate de temperaturile extreme.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.