Acasă Economic Record istoric: Prețul gazelor naturale a crescut de 4 ori în R....

Record istoric: Prețul gazelor naturale a crescut de 4 ori în R. Moldova

221
0
ads

Creșterea semnificativă a prețului la gazele naturale, în lume și în regiune, nu a ocolit Republica Moldova. Astfel, în ultimele luni acesta a crescut de câteva ori și în septembrie a ajuns la nivelul cel mai mare din istorie: 550 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce este de patru ori și ceva mai mult decât în primele trei luni ale anului, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.

„Pentru luna august, noi am fost informați oficial că Moldovagaz a importat gazele la un preț de 440 de dolari pentru mia de metri cubi, iar pentru septembrie prețul este de 550 de dolari. La începutul anului era 127 de dolari”, a declarat, pentru postul de radio Europa Liberă, Ștefan Creangă, directorul ANRE.

Cifrele anunțate de Ștefan Creangă denotă că prețul gazelor pentru Republica Moldova au evoluat în ultimele luni aproape de cele spot de pe piața internațională, așa cum au insistat și recomandat în ultimii ani mai mulți experți și politicieni.

De notat că, în ultimele luni, prețurile la gaze în Europa doboară record după record și au ajuns la mijlocul acestei săptămâni la nivelul de circa 850 de dolari pentru o mie de metri cubi.

„Conjunctura pieței europene de tip spot în cazul contractului cu Gazprom se aplică doar pentru perioada caldă a anului, când cuantumul consumului reprezintă 15% din volumul anual. Însă pentru perioada rece și sezonul de încălzire prețul de achiziție trimestrial este corelat cu costul coșului produselor petroliere și, respectiv, nu depinde de fluctuațiile bursiere de tip spot”, a precizat, pentru Mold-Street.com, Vadim Ceban, președintele Moldovagaz.

„Așadar, chiar dacă avem așa prețuri, care apropo sunt mult mai mici decât prețuri spot de azi, nu au un impact atât de mare. Or, singuri experții ne sugerau să mergem vara pe spot”, a adăugat Vadim Ceban.

Menționăm că, la 1 octombrie, expiră contractul anual de import al gazelor și, respectiv, până la finele acestei luni conducerea Moldovagaz și reprezentanți ai Guvernului ar urma să meargă la Gazprom ca să negocieze și să semneze un nou contract de import.

Chiar dacă prețurile la gaze vor fi mai mari, ele nu vor ajunge la nivelul celor spot.

Aşa că trebuie să ne pregătim de o ajustare a preţurilor reglementate de către ANRE. Aceasta ar putea fi operată chiar de la 1 octombrie sau de la 1 noiembrie, adică în pragul iernii.

Potrivit unor estimări, am putea asista la o creştere cu peste 30% a preţului la metan pentru consumatorii finali. Or preţul mediu anual de import va fi de circa 200 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu circa 35% mai mult decât valoarea inclusă în tariful aprobat de ANRE în octombrie 2020.

„Cresc prețurile și în Rusia, și în Ucraina. Vor exista ajustări la tarife și în Republica Moldova. Nu pot vorbi despre procente exacte”, a declarat anterior Ceban la un post TV.

Șeful Moldovagaz a dat asigurări că această modificare de preț nu are legătură cu schimbările politice de la Chișinău.

mold-street.com

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here