Acasă Economic Record absolut: Banii primiți de moldovenii din țară la început de 2021

Record absolut: Banii primiți de moldovenii din țară la început de 2021

325
0

În primele două luni din 2021, transferurile de peste hotare, efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor, au fost de 219 mil. USD, record absolut pentru Moldova. Precedentul record a fost stabilit în 2013, când remitențele în primele două luni au fost de 203 mil. USD, precedat de anul 2008, când ele au fost de 194 mil. USD, transmite SafeNews.md, citând economistul Veaceslav Ioniță.

Reamintim că în un studiu IDIS Viitorul arată că prin intermediul băncilor moldovenii transmit acasă maximum 80% din bani, restul fiind transmiși prin rutiere, carduri bancare emise în străinătate sau rude și prieteni.

Altfel spus, volumul de bani trimiși acasă de moldoveni mai crește cu încă 55 milioane USD.

La această sumă mai trebuie adăugat cel puțin o sumă similară de 55 milioane USD, care conform estimărilor noastre este adusă personal de cetățenii noștri, când ei revin în Moldova.

Astfel volumul total de bani, care au intrat în țară de la cetățenii noștri prin toate canalele posibile se ridică în primele 2 luni ale anului la cel puțin 330 milioane USD.

În opinia noastră, această creștere în cea mai mare parte este determinată de dificultăți de a transmite bani pe căi neformale și în fapt volumul real al remitențelor nu a crescut, dar a crescut doar partea transmisă prin bănci.

Altfel spus, volumul de bani transmis prin bănci a crescut din contul reducerii banilor care vin pe alte canale în țară.

Reamintim că în 2020 volumul total al remitențelor a ajuns la 1.487 mil. USD, valoarea maximă din ultimii 6 ani. Volumul remitențelor continuă să înregistreze creștere, iar în valoare anuală în prezent ele au ajuns la 1.533 milioane USD.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here