Acasă Multimedia Raportul Comisiei LAUNDROMAT – gata în proporții de 99%. Inga Grigoriu: ”...

Raportul Comisiei LAUNDROMAT – gata în proporții de 99%. Inga Grigoriu: ” Procuratura Generală cunoaște companiile creditare implicate în acest dosar, dar și despre schemele prin care se furau banii”

0

Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, denumită generic Laundromat este gata în proporții de 99%, iar în scurt timp, acesta urmează a fi prezentat în Parlament. Un anunț în acest sens a fost făcut public de către președintele Comisiei, Inga Grigoriu, în cadrul unui briefing de presă susținut marți, 25 mai.

Potrivit Ingăi Grigoriu, proiectul de Hotărîre cu privire la Raportul comisiei, urmează a fi înregistrat în scurt timp în circuitul actelor din cadrul Parlamentului.

Ulterior, comisia se va adresa către biroul permanent în vederea convocării unei ședințe plenare pentru a putea fi dată citire acestui Raport.

Raportul va fi tradus și în limba engleză, pentru a putea fi transmis organismelor internaționale, dar și instituțiilor abilitate ale Republicii Moldova.

Pe parcursul activității sale, Comisia a comunicat instituționalizat prin intermediul a circa 200 demersuri adresate reprezentanților organelor competente. Totodată, a fost cercetată și comunicarea reprezentanților instituțiilor statului, adresate Consiliului Suprem de Securitate, cuprinzînd informații remise de către Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, Banca Națională a Moldovei, Serviciul de Informații și Securitate și alte instituții în adresa ex-președinților, cum ar fi Mihai Ghimpu și Nicolae Timofti. Astfel s-a constatat că grupurile de interese asociate direct sau indirect cu diverse rețele ale crimei organizate erau cunoscute de către toți factorii decidenți, cît și șefii organelor abilitate”, a menționat Inga Grigoriu.

În acest sens au fost adresate multiple demersuri către instituțiile competente ale Republicii Moldova în vederea comunicatului publicat pe site-ul MAI al Federației Ruse la data de 11 martie 2021, care se referă la cîțiva cetățeni ai Republicii Moldova, plasați în căutare internațională în legătură cu spălările de bani din anii 2010-2014.

”Astfel, Comisia a obținut răspunsuri de la SIS, MAI, oficiul Interpol Moldova, SPCSB, PA. Unele răspunsuri pot fi făcute publice, cum ar fi răspunsul SPCSB și MAI, pentru ca cetățenii să fie la curent”, a declarat președinta Comisiei.

În același briefing de presă, Grigoriu a precizat că Procuratura Generală cunoaște companiile creditare implicate în această schemă.

Procuratura Generală cunoștea companiile creditare implicate în acest dosar, dar și despre schemele prin care se furau banii. Sunt cunoscute tranzacțiile efectuate, adresele IP care au fost implicate. Am cerecetat comunicarea instituțională în adresa Consiliului de Securitate. Reprezentanții instituțiilor informau despre tot ceea ce se întâmpla, a mai precizat președintele comusiei.

Mai mult, Grigoriu susține că procurorul general, Alexandr Stioanoglo ar trebui să prezinte public detaliile despre dosarul Laundromat.

Îl vom ruga pe Alexandr Stoianoglo să se prezinte în fața comisiei pentru a comenta aceste date și pentru ca acest subiect să nu mai aibă alte neclarități, a accentuat Grigoriu.

Potrivit spuselor sale, în concluzie, Procuratura Republicii Moldova este instituția care, conform atribuțiilor sale, ar trebui să acționeze în continuare, deoarece toate datele, așa cum specifică SPCSB, au fost diseminate Procuraturii Anticorupție. La rîndul său, Procuratura anunță că, pe parcurs au fost formulate solicitări de asistență internațională – comisii rogatorii, dar, pentru moment, materialele acumulate se află în proces de traducere, urmînd a fi remise autorităților din Federația Rusă.

În privința numiților din solicitare, ca urmare a adresării Comisiei Laundromat către Procuratură, instituția anunță că urmează să solicite repetat, asistență juridică internațională către autoritățile din Federația Rusă.

”Din păcate, în răspuns nu este specificată perioada și în cît timp sau în ce an Procuratura Republicii Moldova va întreprinde aceste acțiuni. De aceea, vom solicita, repetat, prezența în cadrul audierilor publice a lui Alexandru Stoianoglo, în contextul cînd se cunoștea, încă din 2010, despre schemele de spălări de bani prin Republica Moldova”, a conchis Inga Grigoriu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.