Acasă Alegeri 2020 Raport Promo-LEX: Minim 10 cazuri de intimidare a observatorilor sau obstrucţionarea procesului...

Raport Promo-LEX: Minim 10 cazuri de intimidare a observatorilor sau obstrucţionarea procesului de observare liberă în secţia de votare

0

Misiunea de Observare (MO) Promo-LEX a publicat cel de-al şaselea raport de monitorizare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Raportul cuprinde principalele constatări cu privire la deschiderea şi închiderea secţiilor de votare (SV), votarea pe parcursul zilei alegerilor şi prezentarea incidentelor semnalate de observatori, precum şi o analiză a rezultatelor totalizării voturilor realizată de către MO Promo-LEX.

În urma prelucrării tuturor rapoartelor recepţionate de la observatorii pe termen scurt (OTS) detaşaţi în cele 608 secţii de votare cuprinse în eşantion, de la observatorii care au monitorizat cele 42 secţii de votare deschise pentru alegătorii din regiunea Transnistreană dar şi din diasporă (52 SV), precum şi de la  observatorii din cadrul celor 80 echipe mobile, pe parcursul zilei alegerilor au fost analizate şi publicate în total 481 de incidente.

MO Promo-LEX îşi exprimă îngrijorarea cu referire la minim 10 cazuri de intimidare a observatorilor sau obstrucţionarea procesului de observare liberă în secţia de votare. În plus, Promo-LEX a semnalat o situaţie alarmantă care afectează credibilitatea procesului electoral în SV 29/20 Soroca, Căinarii Vechi, unde s-a depistat dispariţia a 200 de buletine de vot neutilizate.

Totodată, în turul I al alegerilor Prezidenţiale, din cele 50 cazuri de transportare organizată a alegătorilor cca. 74% au fost raportate pentru SV unde au votat alegătorii din regiunea transnistreană. La fel, au fost raportate 59 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot şi alte încălcări ale secretului votului, 35 de cazuri de deficienţe în funcţionarea SIAS Alegeri şi 29 cazuri de deficienţe în listele electorale. În acest context, menţionăm că, în turul I al alegerilor Prezidenţiale s-a păstrat aceiaşi structură a tipurilor de incidente ca şi în cadrul alegerilor  parlamentare din 24 februarie 2019 (ultimul scrutin naţional) .

Pe parcursul zilei alegerilor MO Promo-LEX a mai atenţionat autorităţile şi alţi actori interesaţi despre cazurile de agitaţie electorală în ziua alegerilor (14) şi despre zvonurile, tentativele sau chiar situaţiile de recompense materiale sau băneşti oferite alegătorilor (14).

Totuşi, cantitativ, cel mai frecvent tip de incident raportat în ziua alegerilor (75 cazuri) s-a referit la  nerespectarea măsurilor de protecţie şi prevenire a infecţiei COVID-19. În acest context, considerăm că, pentru cel de-al II tur de scrutin este oportună suplinirea numărului cabinelor de vot din SV pentru a permite fluidizarea votării, în special în acele secţii de votare unde s-a atestat o prezenţă sporită.

De asemenea, având în vedere contextul pandemic dar şi perioada rece a anului în care ne aflăm, MO Promo-LEX a mai atras atenţia la faptul că, aproape jumătate (43%) din totalul SV observate în ziua alegerilor nu sunt încălzite, fapt care ar putea pune în pericol sănătatea funcţionarilor electorali şi a altor persoane implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Totodată, Promo-LEX a constatat că, cca. 265 (38%) din SV monitorizate în I tur de scrutin nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii iar în cel puţin 12 SV (2%) condiţiile de iluminare sunt insuficiente.

Cu referinţă la procesul de numărare a voturilor, observatorii Promo-LEX au raportat că, în cel puţin 186 SV (24%) membrii birourilor electorale au ignorat norma legală cu privire la obligativitatea prezentării buletinului de vot tuturor participanţilor la procesul de numărare de către un singur membru al biroului.

În urma analizei corectitudinii completării unui număr de  2 135 de PV de totalizare a voturilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova (colectate de observatorii Promo-LEX de la Consiliile electorale de Circumscripţie) din totalul celor 2 143 întocmite, Promo-LEX a identificat 27 de PV eronate, care nu corespund formulelor de verificare. Comparativ cu alegerile locale generale din 2019, numărul proceselor-verbale identificate ca fiind eronate a crescut nesemnificativ,  însă este mai mic comparativ cu alegerile prezidenţiale din 2016 şi cele parlamentare din 2019.

Rezultatele totalizării voturilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova realizată de MO Promo-LEX în baza proceselor verbale colectate de la  Consiliile electorale de Circumscripţie nu au indicat diferenţe semnificative faţă de  datele finale anunţate de Comisia Electorală Centrală. Totuşi, MO Promo-LEX îşi manifestă îngrijorarea privind dinamica în creştere a numărului de alegători care votează la locul aflării (domiciliu sau reşedinţă) în Republica Moldova.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.