Acasă Social Raport: Moldova a încălcat drepturi ale omului pentru a contracara influența rusă

Raport: Moldova a încălcat drepturi ale omului pentru a contracara influența rusă

0

Republica Moldova a încălcat dreptul la asociere și libertatea de exprimare în încercarea de a contracara influența rusă, a apreciat Amnesty International (AI) în raportul anual al organizației privind situația drepturilor omului în lume, publicat miercuri, transmite EFE.

Autoritățile din fosta republică sovietică au interzis partidul pro-rus Șor. În plus, guvernul a împiedicat membrii partidului Șansă, fondat după dizolvarea Șor, să participe la alegerile locale din noiembrie anul trecut, mai scrie Amnesty International, scrie agerpres.ro.

De menționat că oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat definitiv în 2023 la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară, se ascunde de justiția din Republica Moldova, aflându-se în prezent în Rusia, unde a ajuns din Israel. El a anunțat la 21 aprilie crearea blocul politic „Pobeda”, al cărui scop este să unească opoziția pro-rusă împotriva guvernării pro-europene de la Chișinău. Şor a anunțat că formațiunea va participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an din Republica Moldova.

Amnesty International mai scrie în raportul său că, în octombrie 2023, Serviciul de Securitate și Informații a blocat peste 20 de platforme digitale, majoritatea cu sediul în Rusia, și a suspendat difuzarea a șase canale de televiziune.

Serviciile de informații de la Chișinău au anunțat cu acel prilej că au ordonat „blocarea imediată” a 22 de pagini de internet care difuzau informații false, printre site-urile blocate aflându-se cele ale Russia Today (RT) și ale mass-media de stat VGTRK. De menționat că măsura s-a înscris în politica Chișinăului împotriva a ceea ce numește „dezinformare” și război hibrid purtat de Rusia la adresa Republicii Moldova.

În raportul său, Amnesty International evidențiază tensiunile cu Rusia, menționează că 45 de diplomați ruși au fost expulzați și că cetățenilor ruși li se interzice din ce în ce mai frecvent intrarea în Republica Moldova.

De amintit că, potrivit guvernului de la Chișinău, cei 45 de diplomați ruși și alți angajați ai ambasadei au fost expulzați din cauza „acțiunilor neprietenoase” ale acestora. În plus, o investigație realizată în acea perioadă de postul Jurnal TV și publicația The Insider a dezvăluit că Ambasada Federației Ruse de la Chișinău avea în dotare numeroase sisteme de antene capabile să capteze orice tip de semnal la distanță. Jurnaliștii celor două mass-media au identificat persoane care operau aceste sisteme de pe acoperișul ambasadei și care ar fi avut legătură cu serviciile secrete rusești.

În fine, în raportul său, Amnesty International menționează că, în iulie 2023, președintele Partidului Comuniștilor din regiunea transnistreană și unul dintre opozanții regimului de la Tiraspol, Oleg Horjan, a fost înjunghiat mortal în locuința sa după ce a fost eliberat din închisoare.

De amintit că, în 2018, Horjan a fost condamnat la 4 ani de închisoare de autoritățile separatiste de la Tiraspol, ulterior avocații acestuia adresându-se instanțelor naționale ale Republicii Moldova care, în 2020, printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție, au constatat că opozantul transnistrean era deținut ilegal și că fusese condamnat de către instanțe neconstituționale. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.