Acasă Justiţie Raport: 44 de dosare, inițiate împotriva procurorilor în patru ani

Raport: 44 de dosare, inițiate împotriva procurorilor în patru ani

0

Procuratura generală a deschis 44 de dosare penale împotriva procurorilor în perioada anilor 2018-2021.Acest lucru se precizează în raportul Transparency International Moldova dedicat procurorilor şi prezentat vineri.

„Din numărul total de dosare, 43% au fost deschise pe eventuale cazuri de corupţie şi conexe acestora şi 16% – pe eventuale cazuri de îmbogăţire ilicită (cele mai multe pornite în 2021).
Procuratura n-a iniţiat cauze penale pe eventuale cazuri de fals în declaraţiile de avere şi interese ale procurorilor (în acest timp ANI a expediat Procuraturii 6 asemenea sesizări)
În perioada de referinţă Procuratura a expediat în instanţa de judecată 13 cauze penale în privinţa procurorilor, inclusiv 10 – pe eventuale cazuri de corupţie şi conexe acestora şi 1 – pe un eventual caz de îmbogăţire ilicită”, se arată în raport.

De asemenea, în cadrul procesului de monitorizare, au fost analizate datele declaraţiilor de proprietate a circa 600 de procurori şi aproape 80 de funcţionari ai oficiului central al ministerului justiţiei pentru perioada 2018-2020.

Se constată o sporire a numărului de imobile declarate de procurori şi reprezentanţii ministerului justiţiei (în 2020 – cu aproximativ 14% mai multe decât în 2018), în timp ce „circa 4/5 din procurori şi puţin peste 2/3 din reprezentanţii MJ au indicat atare imobile, însă ceilalţi n-au declarat nimic, nici măcar case şi apartamente în care ar locui”.

„Suprafaţa medie a caselor/apartamentelor aflate în proprietatea unei familii de procuror (122 m2 în 2020) este mai mare decât a unei familii a reprezentanţilor MJ (106 m2). Valoarea unor imobile aflate în proprietate este derizorie sau, în general, lipseşte.
De remarcat că jurnaliştii de investigaţie au identificat case şi apartamente ale unor procurori care n-au fost reflectate în declaraţii, ci înscrise pe rude sau persoane de încredere. Unii procurori, pentru a nu declara proprietăţile pe care nu le-ar putea justifica, au recurs la divorţuri fictive”, se arată în raport.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.