Acasă Economic R. Moldova va primi un ajutor de 100 de milioane de euro...

R. Moldova va primi un ajutor de 100 de milioane de euro din partea României

0

Executivul a dispus inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat Republicii Moldova de către România. În cadrul ședinței Executivului, prim-ministra Natalia Gavrilița a mulțumit Guvernului României pentru acest gest generos.

Potrivit documentului, noul Acord va îndeplini funcțiile celui semnat la 27 aprilie 2010, care a ieșit din vigoare la data de 28 martie 2021.

Acordul cuprinde prevederi care vizează dezvoltarea cooperării pe mai multe domenii: sectorul energetic; infrastructura de transport; protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice; lucrări publice și infrastructură; întreprinderi mici și mijlocii; independența mass-media; reforma administrației publice; afaceri interne; sănătate; educație; cultură și patrimoniu; cercetare și turism.

În același timp, documentul are ca obiectiv stabilirea mecanismelor în baza cărora România poate acorda asistență tehnică și financiară de la bugetul de stat în beneficiul Republicii Moldova.

Astfel, conform prevederilor, țările vor lua, de comun acord, măsurile necesare pentru realizarea de proiecte care să contribuie la: intensificarea cooperării între România și Republica Moldova și dezvoltarea Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova; racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin intermediul României; promovarea procesului de reforme în spirit european în Republica Moldova; susținerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova; impulsionarea dezvoltării Republicii Moldova și reducerea disparităților economice și sociale în Republica Moldova; creșterea rezilienței Republicii Moldova la factorii destabilizatori.

Așadar, proiectul Acordului prevede oferirea unei contribuții nerambursabile în valoare de 100 de milioane de euro pentru o perioadă de 7 ani, care poate fi prelungită cu cel mult 3 ani pentru finalizarea proiectelor și activităților aflate în derulare.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.