Acasă Justiţie R. Moldova și România au semnat un plan bilateral de acțiuni în...

R. Moldova și România au semnat un plan bilateral de acțiuni în domeniul justiției

0

Astăzi, la Chișinău, ministrele Justiției din Republica Moldova și România au semnat un plan de acțiuni pentru perioada 2025-2027, destinat aprofundării cooperării bilaterale în domeniul justiției.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a exprimat recunoștința față de colegii din România pentru suportul acordat, în special în procesul de armonizare a legislației moldovenești cu cea a Uniunii Europene.

„Prezența dumneavoastră la Chișinău subliniază angajamentul nostru comun față de valorile europene și dorința de a construi un viitor mai bun pentru cetățeni. România este un prieten de încredere și ne mulțumim pentru această colaborare”, a declarat Mihailov-Moraru.

Noul plan se bazează pe articolul 6 al acordului de cooperare semnat între cele două ministere în 2010, și subliniază intenția comună de a continua cooperarea inter-ministerială. Acesta va avea un impact semnificativ asupra capacităților Ministerului Justiției din Republica Moldova de a avansa reformele necesare și de a îndeplini acțiunile stabilite în cadrul screeningului în curs de desfășurare la Bruxelles.

Ministra Justiției din România, Alina Gorghiu, a reafirmat sprijinul pentru guvernarea de la Chișinău, afirmând că „Republica Moldova merită să devină un oraș european”. Gorghiu a subliniat că locul țării este alături de România și în Uniunea Europeană, asigurându-i pe oficialii moldoveni de sprijinul României în acest proces de integrare.

„Progresele realizate în direcția integrării sunt recunoscute, iar la referendumul de la finele săptămânii, oamenii vor face alegeri fundamentale pentru viitorul lor”, a adăugat aceasta.

În cadrul aceleași întâlniri, cele două ministre au semnat și preambulul unui Codex Constituțional, care include constituțiile statelor membre ale Uniunii Europene, precum și cea a Republicii Moldova, subliniind angajamentul ambelor părți pentru consolidarea democrației și a statului de drept.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.