Acasă Politic PSDE, îngrijorat de situația din energetică și cere explicații

PSDE, îngrijorat de situația din energetică și cere explicații

0

Fostul Partid democrat din Moldova (PDM), care şi-a schimbat recent numele în Partidul social democrat european (PSDE), şi-a exprimat îngrijorarea „cu privire la situaţia energetică, acţiunile autorităţilor în achiziţionarea de resurse energetice şi costul acestora”.

Într-un comunicat difuzat luni, formaţiunea a atras atenţia asupra „lipsei de transparenţă în achiziţia de resurse energetice”.

Pentru a clarifica „situaţia alarmantă”, social-democraţii au cerut publicarea contractelor de achiziţie de resurse energetice, în special energia electrică achiziţionată de la MGRES la un preţ de 73 dolari pentru 1 MWh, faţă de 62 dolari în octombrie, precum şi a contractelor de furnizare de gaze naturale din surse alternative.

Printre cerinţele partidului se mai numără şi „justificarea transmiterii întregului volum de gaze de la Gazprom (5,7 milioane m3 pe zi) către malul stâng al Nistrului (5,7 milioane m3 pe zi), costurile şi beneficiile achiziţiei de energie electrică de la MGRES, comparativ cu energia din România”.

PSDE mai cere dezvăluirea informaţiilor cu privire la activităţile „brokerului moldovenesc – Energocom” şi a contractelor încheiate de acesta pentru achiziţionarea de resurse energetice la bursă (contracte, termen, preţ, rezerve de gaze, livrare către Moldovagaz, costuri de gestionare/exploatare)”.

De asemenea, formaţiunea i-a cerut Consiliului concurenţei „să investigheze posibile înţelegeri de cartel”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.