Acasă Social PromoLEX, despre moartea de pe Nistru: Ei ştiu că nu vor da...

PromoLEX, despre moartea de pe Nistru: Ei ştiu că nu vor da socoteală

0

Moartea misterioasă la Nistru, a bărbatului de 47 de ani, din Ştefan Vodă, vorbeşte despre problema cronică de integritate teritorială a Republicii Moldova. O problemă care de decenii continuă să fie tratată superficial. Experţii în drept ne reamintesc că acesta nu este primul deces în condiţii suspecte din zona de securitate, iar în ultimii 30 de ani, s-au întâmplat sute de indicente grave, transmite SafeNews.md cu referire la Tvr Moldova.

Cei de la PromoLEX au solicitat implicarea autorităţilor constituţionale în cazul pescarului decedat, pentru a elucida circumstanţelor exacte în care s-a produs tragedia şi le cere participanţilor din formatul de negocieri „5+2” să ofere maxim suport autorităţilor Republicii Moldova în acest sens.

Imediat după tragicul incident, avocaţilor de la PromoLEX au luat în gestiunea lor apărarea acestui caz. Au vorbit cu rudele victimei şi cu autorităţile, iar primele indiciile arată că bărbatul a fost înecat. Potrivit directorului executiv PromoLEX Ion Manole, nu este prima dată când regimul secesionist din stânga Nistrului trece fără ruşine orice linie roşie.

„Cei din stânga Nistrului ştiu că nu vor da socoteală nici autorităţilor constituţionale sau altor autorităţi sau instituţii legale pentru fapte lor. Atunci, în aceste condiţii ei se simt ca peştele în apă. Nu ezită nici un moment să încalce drepturile persoanelor. Aici este mingea în terenul autorităţilor constituţionale. Procuratura Generală trebuie să investigheze fiecare caz, să identifice persoana care a săvârşit şi să le urmeze eficient încât să fie diferite justiţiei”, a declarat Ion Manole, director executiv PromoLEX.

Experţii susţin că asemenea incidente strigătoare la cer se repetă de-a lungul anilor tocmai din cauza autorităţile de la Chişinău sunt extrem de permissive cu reprezentanţii regimului separatist.

„Atunci când ai cazul precum recomandarea Guvernului pentru Valeriu Miţu, fostul primar de Corjova şi actual ales local în localitate, când i s-a recomandat să nu mai călătorească spre Chişinău dacă ştie că regimul de la Tiraspol în urmăreşte, mie mi se par discreditante pentru autorităţi. Astfel de declaraţii, comportament, arată inacţiunea şi incompetenţa autorităţilor”, a mai spus Manole.

Acesta nu este primul caz când un civil sfârşeşte tragic în zona de securitate. Un precedent este moartea lui Vadim Pisari pe 1 ianuarie 2012. Băiatul de 18 ani a fost împuşcat mortal de un pacificator rus aflat la postul de control nr. 9 Vadul lui Vodă pe motiv că nu ar fi vrut să oprească maşina pentru verificări. Cazul a ajuns până la CEDO şi s-a încheiat cu o condamnare, dar ofiţerul rus aşa şi nu a fost pedepsit pentru această crimă. Experţii susţin că există încă multe alte dosare care se prăfăiesc prin sertarele justiţiei moldoveneşti, şi care cel mai probabil îşi vor găsi dreptatea la CEDO, unde, de multe ori, Republica Moldova e condamnată tocmai pentru inacţiuni de protejare a cetăţenilor săi.  

„Acel proces de negocieri care, loc de 30 de ani, nu poate fi eficient atât timp cât se exclude subiectul drepturilor omului şi garanţiile pentru cei din stânga sau din dreapta care traversează şi au cumva legătură. Până la urmă, fiecare dintre noi poate deveni victimă”, a mai adăugat directorul executiv PromoLEX.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.